Weizigtpark

Regelmatig worden er publieksexcursies gegeven in het park door IVN-gidsen.
Wandelen door het uit 1948 daterende Weizigtpark is niet alleen kennismaken met uiteenlopende planten- en bomenrassen. Het park heeft veel meer te bieden. De speeltuin en de kinderboerderij bijvoorbeeld (tegenwoordig Stadsboerderij) trekken niet alleen
bevolkingsgroepen uit de gehele stad, maar is regionaal een geliefde trekpleister. Ook is er een aquarama, klimaatkas, volière en zijn er bijenkassen.
Van het uitgebreide assortiment plantenrassen, vallen er bijvoorbeeld een twintigtal monumentale Eiken op, die zijn gehandhaafd bij de aanleg van het park en zijn voor het eiland uniek. Nergens in de stad staat zo’n groot aantal op een kleine oppervlakte. Behalve de monumentale Eiken staan in het park ruim tachtig, sommige, zeldzame bomen,
De meest opvallende en bijzondere zijn de Moerascypres, de Zilverdoorn en Oosterse Plataan. Naast de vijver staan Kaukasische Vleugelnotenbomen.
In het verleden waren de bomen met een genummerde tegel terug te vinden, gekoppeld aan een bomenlijst. Bij sommige bomen ligt de tegel er nog.

Geschiedenis Weizigtpark
Met name de Moerascypres werd geplant in de tijd dat het Koetshuis eigendom was van de welgestelde familie de Roo (eigenaar van het landgoed). Zo was het in die periode (1886) interessant om bijzondere bomen op je landgoed te planten. Er waren onder andere paardenstallen, een jachtwagen, een dogkar en een aantal koetsen. Het koetshuis, gebouwd in de Eclectische stijl is heeft de status monument sedert 1990. Er was tevens een villa op het landgoed (Villa Weizigt) en achter de villa lag een grote tuin met tropische plantenkas, orangerie en een bos. Voor de aanleg van de spoorbaan en de krispijntunnel moest een deel van het landgoed afgestaan worden in 1946. Het Weizigtpark werd aangelegd en in 1948 geopend.
Inmiddels is het Koetshuis (gerestaureerd in1995) onderdeel van Weizigt de meest duurzame stadsboerderij van Nederland en in bezit van de Gemeente Dordrecht onder de naam NMC Weizigt. Het Koetshuis wordt deels gebruikt als kantoorruimte voor NMC Weizigt en de paardenstallen en koetsruimte worden verhuurd.

Heden en toekomst
Uit een bericht in AD is opgemaakt dat het Weizigtpark een metamorfose ondergaat in 2022-2023. Met name de bomen blijven niet allemaal staan, er zullen er 123 gekapt worden. Welke dat zijn is IVN niet bekend op dit moment, maar er worden wel andere bomen geplant. Het is daarom interessant om, nu de bomen er nog staan een wandeling te maken in het park op eigen initiatief of onder leiding van IVN. Ook worden op het terrein verscheidene educatieve jeugdactiviteiten door IVN verzorgd onder de naam ‘Scharrelkids. Ook kunnen kinderen helpen in de IVN-moestuin die zich in het park bevindt. Ook NMC-Weizigt laat zich niet onbetuigd wat betreft activiteiten voor jong en oud, soms in samenwerking met IVN.

Start excursies: Van Baerleplantsoen 30.

Voor meer informatie zie www.weizigt.nl en www.cms.dordrecht.nl (betreft de herinrichtingsplannen)en www.petitie24.nl/petitie/4453/stop-de-kap-van-123-bomen-in-het-weizigtpa…