Biodiversiteit
donderdag16aug2018

Limburg krijgt een Tiny forest in Maastricht

Tiny forest in MaastrichtWoensdag 15 aug zijn 12 gemeentes uit 55 gemeentes door IVN gekozen om vier Tiny Forests per gemeente aan te leggen. Door samenwerking tussen gemeente, CNME Maastricht en IVN Maastricht is er een goede basis om met de buurt, de scholen en andere partners aan de slag te gaan.

Het sluit heel goed aan op de dit jaar uitgebrachte stadsnatuurvisie Maastricht, om beleid in praktijk om te zetten. Het is voor IVN-Maastricht een mooi project op weg naar het 50 jarig jubileum, waarbij in drie jaar 4 van deze Tiny Forest aangelegd kunnen worden.

Volgend jaar worden weer 12 gemeentes uitgekozen. Naast Maastricht waren ook Weert, Schinnen en Horst aan de Maas in de race voor een Tiny Forest.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos, ongeveer ter grootte van een tennisbaan.

Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Onderdeel van elk Tiny Forest is een buitenlokaal waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Groepjes kinderen zijn een maand lang boswachter van hun eigen bos. We noemen ze Wilde Wachters. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het minibos stimuleert biodiversiteit en biedt kansen om klimaatproblemen tegen te gaan.