Zoogdieren

Bever, otter, das en boommarter. Allemaal bijzondere zoogdieren die bezig zijn met een opmars in de gemeente Deventer. Dus werk aan de winkel voor de zoogdierenwerkgroep! 

Wij zijn een enthousiaste groep mensen die onze eigen kennis van deze en andere zoogdieren proberen te vergroten. Dat doen wij onder andere door inventarisaties uit te voeren via sporenonderzoek, cameravallen en observaties. Ook willen we het publiek enthousiast maken door middel van lezingen en excursies. Een eigen nieuwsbrief brengt de werkgroepleden periodiek op de hoogte van activiteiten en ontdekkingen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de coördinator: Henk Gieteling via deze mail.

Bijzonder zoogdier gezien?

Heb je een bijzonder zoogdier gezien of misschien sporen ervan, dan horen wij dat graag. Het gaat dan om soorten als de bever, boommarter, das en otter. Je kunt contact met ons opnemen via de mail.

Aan de slag op het internet

Op zoek naar een foto van een dierspoor? Of heb je een dierspoor gevonden en wil je weten welk dier het heeft gemaakt? Hopelijk kan de diersporen-zoekmachine je verder helpen! Deze website heeft ook artikelen over diersporen en over het waarnemen van zoogdieren.

We hebben de mooiste videobeelden van onze wildcamera online gezet. De camera reageert op beweging en warmte en wordt ingezet om wissels, burchten en andere bijzondere plekken te monitoren. Deze filmpjes kun je vinden op ons YouTube kanaal.

Met de vernieuwde Deventer Diersporenkaart (zie onder) kun je antwoord vinden op de vraag welk dier een spoor heeft gemaakt. Alle dieren en sporen op deze kaart komen voor in de omgeving van Deventer.
Tip: print eerst de eerste pagina, keer het blad om, en print dan de tweede pagina. Als je nu het vel doormidden vouwt heb je een handzaam ‘boekje’ om mee te nemen op je wandeling!

Neem vooral eens een kijkje op de Facebookpagina over diersporen: hier staan dagelijks nieuwe berichten over spannende sporen die gevonden zijn. dev_diersporenkaart-2013-web.pdf.

 

Vleermuizen

vleermuis

Als je over zoogdieren praat, dan praat je ook over vleermuizen. Onze werkgroep wil door middel van zelfstudie en excursies meer leren over de vleermuizen in al hun verscheidenheid en functies. Ook willen wij mensen meer bewust maken van de vleermuizen in hun woonomgeving door lezingen en excursies. Samen met de gemeente beantwoorden we vragen van burgers over deze interessante dieren om zo meer begrip voor ze te kweken en ze ook beter beter te kunnen beschermen.

Heb je last van vleermuizen in huis of heb je vragen over vleermuizen? Neem contact op met Henk Gieteling per mail.