Mossen

Wat doen we in de mossenwerkgroep? Uiteraard bestuderen we mossen in groepsverband. Het is voor veel deelnemers een nieuw terrein, alhoewel enkelen al eens een cursus hebben gevolgd, maar daarmee ben je er natuurlijk niet. Voor dat bestuderen plukken we enkele mossen uit de tuin of het bos of van het dak en daarna gaan we gezamenlijk met loepjes en microscoop de zaak bekijken. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open.

Mossen zijn rare planten, want ze hebben wel stengels en bladeren, maar geen echte wortels. Ook planten ze zich niet voort met zaden, maar met sporen. Daar komt bij dat het allemaal enorm klein is en dat je onderscheidende kenmerken vaak alleen met een microscoop kunt zien. Microscopen heeft de groep en dat levert veel mooie details op.

Het leuke van mossen is dat je ze het hele jaar kunt bekijken. Als de paddenstoelen grotendeels weg zijn en de amfibieën het nog even rustig aandoen, bieden mossen een mooie gelegenheid om weer eens wat anders op te pakken. Wat ook leuk is, is dat je ze uitstekend thuis kunt bestuderen, lekker binnen bij de kachel dus.

Heb je belangstelling en wil je een keer meedoen/meekijken? Meld je dan even bij Claire van Norel, zij is de coördinator van de werkgroep via de mail.