De Oude IJsselstreek
IVN
zaterdag09jul2022

Verslag van binnenstadswandeling Zevenaar op 3 juli 2022.

Op een zonnige zondagmiddag melden zich 12 belangstellenden voor de wandeling, waaronder 2 leden van onze werkgroep, Alie de Bildt en Marijke de Both. Marijke gewapend met camera.

Wij splitsen ons in 2 groepen van 6, een gaat op pad met Henk Berntssen en de andere groep met ondergetekende. Wij zien direct de bijzondere eik in de Wittenburgstraat, de Quercus Turneri, zomer en wintergroen. Dan komen we op een parkeerplaats, waar we diverse “onkruiden” zien, zoals akkerwinde, haagwinde, knopkruid en heggerank. Maar ook de karmozijnbes. afd-de-oude-ijsselstreekEen mooie notenboom, een pruikenboom en een mooie gleditsia. Vervolgens steken we over naar het Raadhuisplein vol platanen. In het Freulebos zien we ontzettend veel taxus en sneeuwbes, maar ook een heuse mispel.

Wij bereiken uiteindelijk de binnentuin van de Pelgromhof.  Met name de waterpartij is heel mooi: waterlelie, snoek-kruid, pijlkruid, wolfspoot, zwanenbloem en verder ook dotterbloem en maskerbloem. Langs de Oude Wal veel bessen van de aronskelk, en verder ook sleedoorn, kardinaalsmuts en meidoorn. We komen langs het huis van een deelnemer:  Suze vertelt enthousiast over haar hortensia’s.
afd-de-oude-ijsselstreek
Aan de Kostschoollaan staat het huis van ondergetekende met wilde tuin: veel  hop, jacobskruiskruid, en valse ridder-spoor. In de straat verder de muur-leeuwenbek en sierperen. In de tuin van Deelenhove een kennelijk oeroude kamperfoelie. Aan de toren van de Andreaskerk kleine muurvarens met sporen. Dan nog een beschermde taxus (met nummer) naast de kerk. 

Als kers op de taart nog een schitterende oude moerbeiboom op de binnenplaats van het Eetlokaal. afd-de-oude-ijsselstreekNa afloop drinken we gezellig nog een glaasje.

Klaas Tuinema.

Foto's: Marijke de Both