Natuurlezing: 10 jaar slechtvalken op de OLV-toren in Amersfoort

Wie in het broedseizoen in de binnenstad van Amersfoort komt, kent ongetwijfeld het luide gekekker in de lucht, de alarmroep van een rondvliegende slechtvalk die verstoord is op haar nest. Sinds 2013 huist er een paartje slechtvalken op de Onze Lieve Vrouwetoren (OLV-toren). In 2014 werden de eerste jongen daar geboren, inmiddels zijn er in tien jaar tijd in totaal al 28 jonge slechtvalken op de toren uit het ei gekropen. Henny de Bruin heeft het reilen en zeilen van de Amersfoortse slechtvalken vanaf het begin gevolgd. Hij vertelt erover in de WNA-lezing van 28 maart.

Pesticiden
In de vorige eeuw, in de jaren 60 tot in de jaren 70, nam het aantal slechtvalken in West-Europa sterk af. Zoals alle roofvogels (en andere roofdieren), heeft de slechtvalk sterk te lijden gehad van de pesticiden, zoals DDT, die in de landbouw gebruikt werden en in de voedselketen belandden. In Nederland was de soort bijna verdwenen. Sinds het verbod op pesticiden in 1973 kon de populatie slechtvalken zich echter herstellen en sinds circa 1990 was de slechtvalk op eigen kracht terug als broedvogel in Nederland. Maar de eerste nesten moesten wel geheim gehouden worden en beschermd tegen illegale eierhandelaren; een slechtvalkenei kon zo’n 10.000 euro opbrengen op de illegale markt!

Nestplaatsen
Van nature leeft de slechtvalk in de buurt van steile kliffen en bergwanden, waar hij broedt in ondiepe holtes en nissen. Hij bouwt zelf geen nest, maar neemt genoegen met een kuiltje. Hoge bouwwerken zoals hoogspanningsmasten en hoge gebouwen in stadscentra doen de slechtvalk denken aan zijn natuurlijke leefgebied. Zo heeft vanaf begin 2013 een paartje slechtvalken de OLV-toren in hartje Amersfoort uitgekozen als woonplek.

Slechtvalken-team
Henny de Bruin is een van de leden van een speciaal slechtvalken-team, dat in het broedseizoen 24/7 de gebeurtenissen volgt in en rond de nestkast op de OLV-toren. Bij de nestkast staan twee webcams, die te bekijken zijn op de eigen website van de Amersfoortse slechtvalken: Het Groene Huis | Slechtvalk. Op deze website is ook veel informatie te vinden en verslagen met foto’s en video’s (ook van vorige jaren).
In 10 jaar tijd heeft Henny heel wat verhalen en beeldmateriaal verzameld rond de OLV-slechtvalken, maar ook over het werk dat het slechtvalken-team achter de schermen heeft verzet om de het broedsucces van de slechtvalken te waarborgen. Dit belooft een boeiende lezing te worden, doorspekt met Henny’s prachtige foto’s.


Slechtvalk vliegt alarmerend rond de OLV-toren
(foto Henny de Bruin)

Datum                   : dinsdag 28 maart 2023
Tijd                        : 20:00-22:00 uur
(zaal open om 19:30 uur)
Plaats                    : Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Toegang                : Gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig.
Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.
Online te volgen : https://us06web.zoom.us/j/82648284959 (wachtwoord: 12345).
Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

WNA Natuurlezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Waar
Het Groene Huis & online
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 80
  • Aanmelden verplicht: Nee

Anneke Abma

Amersfoort
Contactpersoon WNA

Ontdek meer over

Deel deze pagina