Zocherplantsoen

Zocherplantsoen

Het Zocherplantsoen is een uniek stukje groen rondom de oude stadswallen van de binnenstad van Amersfoort. Er staan veel bijzondere inheemse en uitheemse bomen met karakteristieke vruchten en stammen die de moeite waard zijn om even bij stil te staan.

Het Zocherplantsoen
Officieel heeft het plantsoen rond de stadskern vier verschillende namen, te weten: Plantsoen Oost, West, Noord en Zuid. De bijnaam is ontstaan doordat één van de  ontwerpers Zocher heette.

Plan in 5 fasen van het Zocherplantsoen
De oude stadswallen rond het centrum zijn omstreeks 1840 omgetoverd in  wandelparken in Engelse landschapsstijl. De wallen hadden hun verdedigingsfunctie eind 18de eeuw verloren, raakten in verval en werden vervolgens afgebroken. De  architecten Van Lunteren en Zocher tekenden voor het ontwerp van het uitgebreide  plantsoen op de plaats van de stadswallen. U vindt op diverse plekken in het plantsoen borden waarop de geschiedenis van het plantsoen uitvoerig uit de doeken wordt gedaan.

Veel parken in Nederland zijn net als het Zocherplantsoen in de 19de eeuw aangelegd  in Engelse landschapsstijl. Deze stijl kenmerkt zich door glooiend terrein met bochtige paden, zodat je al wandelend steeds een ander zicht hebt. Er wordt veel gebruik gemaakt van licht en donker, open en dicht.

Dat heeft als effect dat het park groter lijkt dan het in werkelijkheid is. Ook verrassende doorkijkjes horen bij deze stijl. Bloeiende bomen en heesters met lichte en donkere bladeren worden gebruikt om  meer dieptewerking te bewerkstelligen.

Helaas staan er in het plantsoen nog maar een paar bomen uit de beginperiode.

Er is een boekje gemaakt over de bomen in het Zocherplantsoen.

 

 

Foto van de Monnikkendam, ZocherplantsoenFoto , Zocherplantsoen

Langs het water, vroeger grachtFoto , Zocherplantsoen, karakteristieke boom Engelse stijl, herkenbaarFoto , Zocherplantsoen, licht en donker, boom en struik

Infobord Zocherplantsoen bij St. AndriesstraatSteen met info over ZocherplantsoenFoto’s door Lenny van Valkenhoef.