Verslagen van Vlindertuinactiviteiten

Ben je benieuwd wat er zoal gebeurt in de Vlindertuin? Hieronder staan wat verslagen van voorbije activiteiten.

06-07-2022: Jeugd IVN op bezoek
14-09-2021: Nieuwe soorten bij Nationale NachtvlinderNacht
13-09-2021: Mooi beestje, mooie foto
17-08-2021: Vlindertuin Waalre is paradijs voor macrofotografie
07-04-2021: Resultaten vlindertellingen
08-12-2020: Spierkracht of photoshop?
29-07-2020: Vlinderperspectief
09-06-2020: Mmm, gebak!
27-05-2020: Water voor Vlindertuin Waalre
24-05-2020: Digitaal op pad in Vlindertuin Waalre
29-04-2020: Nieuwe bijen in Vlindertuin Waalre
19-03-2020: Bijzondere bezoeker Vlindertuin Waalre
21-04-2019: Jaaroverzicht vlindertellingen 2018
06-11-2018: Einde seizoen
07-10-2018: Gezellige Open Dag
08-09-2018: De leeuw is los
25-07-2018: Salamander-reddingsbrigade
27-06-2018: ‘Honderden eikenpages in de Vlindertuin’
10-03-2018: Veel werk verzet tijdens NLdoet
09-03-2018: Nieuwe diersoort in Vlindertuin Waalre
27-02-2018: Winter-vlindertuin
14-12-2017: Poeltje wordt poel
11-12-2017: Wintersfeer
06-12-2017: Verdiepte poel in Vlindertuin Waalre
29-11-2017: Renovatie poel gestart
18-11-2017: Klus geklaard in Vlindertuin Waalre
26-08-2017: Geslaagde Nationale Nachtvlindernacht
18-07-2017: Drie weeskinderen in de Vlindertuin
10-03-2017: Mooi weer en flink geklust bij NLdoet
15-12-2016: Feestje in Vlindertuin Waalre
08-09-2016: Nachtvlinderen

6 juli 2022: Jeugd IVN op bezoek

Verslag van de groep 8-11-jarigen:
Op woensdag 6 juli werden we met open armen ontvangen in de vlindertuin in Waalre. Het was er prachtig en dankzij het heerlijke weer waren er veel vlinders en andere insecten te zien. Ook de kikkers baadden lekker in de poel in het zonnetje. Tussen en op de planten, in het insectenhotel en bij de nectarkroeg ontdekten we van alles, door gewoon onze neus achterna te lopen, en aan de hand van een aantal spelletjes dat voor ons klaar gezet was.
Ter afsluiting werden we nog verwend met een ijsje (omdat we de “wilgentunnenweddenschap” gewonnen hebben), en… een kolibrievlinder.

Meer foto’s

bijenhotel in Vlindertuin Waalre

14 september: Nieuwe soorten bij Nationale NachtvlinderNacht

Op zaterdag 4 september was er Nationale NachtvlinderNacht in IVN Vlindertuin Waalre van 21.00 uur tot 01.00 uur. Een vrij goede nazomernacht, zonder regen, zonder maanlicht.
Er waren vijf leden van het normale nachtvlindergroepje en acht bezoekers die zich vooraf hadden opgegeven, komende uit Tilburg, Eindhoven, Best, Valkenwaard en Waalre. De bezoekers hadden al wat ervaring met nachtvlinderen. Met een digitale camera werd alles dan ook keurig vastgelegd.

We hadden met vier lichtopstellingen in de tuin en welriekende smeer op een tiental bomen deze keer groot uitgepakt. In totaal hebben we 45 soorten macro-nachtvlinders en 21 soorten micro-nachtvlinders waargenomen. Dit is te zien op de site van waarneming.nl en wel op de pagina van de Vlindertuin.

essengouduil en zwartpuntvolgeling

Links: Essengouduil; rechts: zwartpuntvolgeling

Bijzonder zijn de Zwartpuntvolgeling en de Essengouduil die we op deze avond voor het eerst in de Vlindertuin hebben waargenomen.
De Zwartpuntvolgeling is een vrij zeldzame tot zeer zeldzame soort. Wordt in het midden van Noord-Brabant zeer weinig waargenomen. Lijkt veel op twee zeer algemene nachtvlinders, te weten de Huismoeder en de Volgeling.
De Essengouduil is een vrij algemene soort die in midden Noord-Brabant tot nu toe weinig is waargenomen. De vliegtijd loopt van begin augustus tot half oktober. De waardplant van de rups is vooral Gewone es.

Op deze vrijwel ideale nachtvlinderavond hadden we wat meer soorten verwacht, ook waren de aantallen relatief gering. Maar bijzonder was het wel dat we weer twee macro-soorten aan de al lange lijst van de Vlindertuin hebben kunnen toevoegen.
Elke keer is er steeds weer iets verrassends te beleven.

Met vriendelijke groet, Bernard Fransen

13 september: Mooi beestje, mooie foto

Als er vlindertuinvrijwilligers in de tuin zijn – aan het werk of gewoon om zelf eens van de tuin te genieten – komen we bijna altijd bezoekers tegen. De tuin trekt niet alleen beestjes maar ook volk!

koninginnenpage rups

Gezinnen met kinderen weten ons te vinden, fietsers op zoek naar een leuk picknickplekje, en natuurlijk fotografen.

koninginnenpage rups

Soms trekt een vlindertuinvrijwilliger de stoute schoenen aan en vraagt of een fotograaf zijn/haar mooiste foto’s met ons wil delen. En zo zijn we aan een prachtige set foto’s van de koninginnenpagerups gekomen, die we graag met de wereld delen!

koninginnenpage rups

(Foto’s: Nelleke Snijders, met dank)

17 augustus: Vlindertuin Waalre is paradijs voor macrofotografie

De Vlindertuin in Waalre is populair bij fotografen. De onderhouds- en vlindertelploegen zien heel regelmatig bezoekers met hun fototoestel aan de slag. Helaas zien we niet vaak de foto’s die er het resultaat van zijn. Maar eind juni hadden we geluk: er werd een workshop Macrofotografie gegeven in de tuin, en cursusleider Victor Zieren verraste ons naderhand met een serie prachtige foto’s! Gemaakt door de cursisten en door hemzelf.

Workshop

Victor Zieren vertelt:

Ik geef sinds mijn pensionering al een aantal jaren cursussen Fotografie voor beginners en Fotografie voor gevorderden. Dat was aanvankelijk bij Educatiecentrum (Volksuniversiteit) De Parasol uit Veldhoven. De lessen gaf ik in Valkenswaard.
Een jaar geleden moest De Parasol helaas haar werkzaamheden staken. Een aantal docenten kon echter de lessen voortzetten voor de Volksuniversiteit Regio Eindhoven. De VU-Eindhoven biedt nu onderwijs aan in Eindhoven, Veldhoven en Valkenswaard.
Ik geef de genoemde cursussen nu in Valkenswaard en Eindhoven (de links staan onder dit bericht). Het nieuwe seizoen voor mijn fotocursussen start 12 oktober 2021.

Een van mijn gevorderde cursisten vroeg mij of het ook mogelijk was om een Workshop te geven voor haar collega’s van het Máxima Medisch Centrum. Ja, dat kon en het leek me erg leuk om te doen! Zo werd er gekozen voor het mooie onderwerp Macrofotografie, dat ook in de cursus wordt behandeld.
Ik ben op zoek gegaan naar een leuke locatie met bloemen en insecten om close-up en macrofotografie te doen. Ik kwam bij de Vlindertuin van IVN in Waalre uit. Deze plek bleek heel geschikt voor dit doel omdat er ook met wat fotografische uitleg en materialen rond de tuintafel kon worden gestart.

macrofoto gras

We hebben op 29 juni j.l. de Vlindertuin bezocht met 6 workshop-deelnemers, allen verpleegkundigen van MMC. Het had tot 9 uur nog geregend, maar daarna werd het geleidelijk prachtig weer. De zon kwam eerst aarzelend maar later veel uitbundiger tevoorschijn.
Na een inleiding over “Macro” (met lenzen, statieven, tussenringen, camera-instellingen, etcetera) ging ieder met haar camera aan de slag.
We hebben helaas nauwelijks vlinders waargenomen, die na het natte en koude voorjaar pas weken later te zien zouden zijn. Maar aan de foto’s te zien vonden de dames, naast bloemen, best wat insecten en kikkers. De Phegeavlinder was er wel.
De meeste fotografen hadden al een redelijke fotografie-achtergrond, en soms was die wat weggezakt. Maar na een paar aanwijzingen hebben alle deelnemers heel mooie resultaten laten zien. Een selectie staat in het fotoalbum. De Workshop was heel geslaagd, leerzaam en leuk. Voor enkelen zelfs een inspiratie om de fotografie weer actiever te gaan beoefenen. De Workshop is pas een begin van iets dat na veel oefenen geleidelijk beter zal worden.

De Vlindertuin is echt een aanrader om met macro- en close-up fotografie aan de slag te gaan.

De links naar de fotocursussen zijn:
www.vu-eindhoven.nl/valkenswaard/creatief-en-hobby
www.vu-eindhoven.nl/eindhoven/creatief-en-hobby/creatief

Meer foto’s

bij in klaproos

7 april 2021: Resultaten vlindertellingen

Het nieuwe vlinderseizoen is begonnen in Vlindertuin Waalre!
Intussen zijn ook de uitgebreide resultaten bekend voor het telseizoen 2020. Het is zeker geen slecht (maar wel erg droog) vlinderjaar geweest; we hebben 25 soorten dagvlinders kunnen tellen waaronder als nieuweling de Grote vos.

Download het jaaroverzicht en het excelbestand.

Grote vos (foto: Hans Melissen)

(Met dank aan Harry Koopmans)

8 december: Spierkracht of photoshop?

onderhoud eik vlindertuin

Kleine boompjes worden groot, en hoewel dat in het algemeen prima nieuws is, pakt dat in Vlindertuin Waalre niet altijd goed uit. Dagvlinders zijn namelijk echte zonaanbidders. Grote bomen – met veel schaduw – zorgen er zo voor dat er minder vlinders op bezoek komen en dat is niet de bedoeling.

vlindertuin zonder eik

Een eik zoals in de bovenste foto heb je er met Photoshop in een mum van tijd uit. In werkelijkheid kost het wat meer kruim! Maar Bernard, Frans en Harry hebben de klus voortvarend geklaard en bovendien meteen de wilgen achter het fruitvak gesnoeid. Volgend voorjaar dus meer zon in de tuin, en hopelijk ook meer vlinders!

geknotte wilgen in vlindertuin

29 juli: Vlinderperspectief

Het is een genot om als menselijke bezoeker door de Vlindertuin in Waalre lopen. In de siertuin staat heel veel in bloei. De kleuren spetteren je tegemoet!
Maar hoe zou het eruit zien in de ogen van een vlinder, die boven ons hoofd komt aanfladderen? Nou, een beetje zoals op de foto – genomen vanaf de bovenste tree van een keukentrapje (ongeveer 3 meter hoogte). Geen wonder dat er momenteel zoveel vlinders in de tuin zijn, mmm …

vlindertuin waalre vlinderperspectief

(Foto: Harry Koopmans)

9 juni: Mmm, gebak!

Naast tuinieren is koffiedrinken een grote hobby van de Waalrese Vlindertuinvrijwilligers. Gelukkig kan het weer, de picknicktafel is anderhalvemeter-proof en met een paar tuinstoelen erbij is er ruimte genoeg voor een ploeg van 7. Laat het gebak maar komen.

De aanleiding is leuk met een weerhaakje. Mariëtte, vrijwilliger sinds de begindagen in 2003, is een paar maanden geleden gestopt met het vlindertuinwerk. De beloofde zelfgebakken koek moest even wachten vanwege coronatijd. Tot vandaag dan.

Met keus uit twee soorten is het echt een luxe bijeenkomst. Het gegraveerde afscheidsglas uit maart krijgt gezelschap van een speciaal herinnerings-fotoboekje. Daarin heel veel actiefoto’s maar ook heel veel koffiefoto’s! En zo hoort het ook, want zo was het ook.

Mariëtte, bedankt voor alle werk en gezelligheid in de tuin. Het ga je goed en we hopen je nog eens op koffievisite te zien!

fotoboekje mariette

27 mei: Water voor Vlindertuin Waalre

Hoewel er best wel buien over Nederland trekken, smacht de Vlindertuin nog altijd naar wat regen. Het grondwaterpeil is nu al weer lager dan het gemiddelde zomerniveau in augustus! Omdat ook de verwachtingen voor de aankomende periode wat betreft de regen er niet gunstig uitzien, heeft de onderhoudsploeg besloten om een bijzondere actie op touw te zetten. Enkele mensen ( met dank ook aan de nachtvlinderaars) hebben een avond lang kruiwagens gevuld met water uit de zwengelpomp en dit over de tuin uitgegoten met behulp van gieters en emmers. Ook de vijver werd wat bijgevuld met wat kruiwagens water. Het blijft natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar het is in elk geval toch weer wat vocht! Hopelijk helpt het weer binnenkort zelf ook weer een handje.

water geven vlindertuin

24 mei: Digitaal op pad in Vlindertuin Waalre

Geen Kindermiddagen voorlopig, maar kinderen blijven toch echt welkom! Om ze ook iets te doen te geven, zijn onze digitale speurtochten weer van stal gehaald.
Tijdens de Open Dag in 2018 konden kinderen met smartphone een rondje door de tuin lopen. Jonge kinderen op zoek naar natuurplaatjes, oudere kinderen met een aantal opdrachten. Met wat kleine aanpassingen kunnen de routes in coronatijd opnieuw prima dienst doen!

Hoe gaat het in z’n werk:

digitale speurtocht

29 april: Nieuwe bijen in Vlindertuin Waalre

Op dinsdag 29 april kon Vlindertuin Waalre duizenden nieuwe bezoekers turven. Ze hielden zich niet aan de anderhalvemeter maatregelen, maar dat is voor honingbijen gelukkig geen probleem!

Na jaren staat er weer een bijenkast op de heideheuvel. Christine, een beginnend imker uit Aalst, heeft in overleg met de vlindertuiniers haar eerste kast in de Vlindertuin geïnstalleerd.
Bij toeval op een heel geschikte dag. Na weken van mooi en behoorlijk warm voorjaarsweer, was het nét op dinsdag een stuk koeler. Insecten zoals honingbijen zijn dan veel minder beweeglijk, dat is wel prettig als er een reis van Cuijk naar Waalre moet worden gemaakt!

bijenkast vlindertuin 2020

Nadat eerst een stevig onderstel was neergezet, met de kast erbovenop, ging het toegangsklepje open. De bijen konden hun nieuwe omgeving gaan verkennen.
Het informatiebordje over honingbijen, dat een aantal jaren niet in de tuin heeft gestaan, komt nu weer goed van pas. (Menselijke) bezoekers hebben alweer iets extra’s om van te genieten in de Vlindertuin.

Meer foto’s

19 maart 2020: Bijzondere bezoeker Vlindertuin Waalre

In tijden van Corona is er in de Vlindertuin duidelijk meer aanloop. Vooral bij mooi weer willen mensen even genieten van de zon en de natuur. Een goed idee! Bezoekers zijn welkom als altijd, maar houd s.v.p. voldoende afstand.

Niet alleen mensen, ook vlinders en andere insecten weten de tuin goed te vinden. In maart staat de tuin niet op elke plek in bloei, toch is er voor fijnproevers al genoeg te snoepen: sleedoornbloesem bijvoorbeeld, blauwe druifjes en longkruid. Dikke aardhommels gaan zoemend rond. Citroentje, dagpauwoog en gehakkelde aurelia fladderen langs.
En, héél bijzonder: een grote vos!! Een behoorlijk zeldzame vlinder maar op 17 maart gespot in Vlindertuin Waalre, door Hans Melissen. De eerste keer dat deze soort in de Vlindertuin is gezien!

Grote vos (foto: Hans Melissen)

21 april 2019: Jaaroverzicht vlindertellingen 2018

Vlinderseizoen 2019 is begonnen. Gaat het een beter jaar worden dan 2018? Hoe afwijkend was vorig jaar eigenlijk?
Zoals elk jaar heeft Harry Koopmans voor Vlindertuin Waalre de zaken op een rijtje gezet. Welke vlinders zijn er het meest geteld, wat was de invloed van de hete en droge zomer, wijkt het beeld in Vlindertuin Waalre af van de landelijke trend? Het is allemaal terug te vinden in zijn verslag met bijbehorend Excel-bestand.

Download verslag en excel

dagpauwogen op koninginnenkruid

6 november: Einde seizoen

De lange warme zomer is voorbij. Hoewel het toch nog steeds heel aardig weer is, zijn de herfstkarweitjes aan de beurt. Een jaarlijks terugkerend karwei is het maaien van een gedeelte van ruigte en grasland. Deze keer gaat de omgeving van de poel op de schop … op de maaier en hark natuurlijk.

maaien vlindertuin 2

Met de zeis maaien is een hele klus. Gelukkig hebben we Peter in onze gelederen. Vanwege zijn hoveniersbedrijf heeft hij allerlei handig elektrisch gereedschap dat hij graag één of twee keer per jaar inzet voor de vlindertuin.

maaien vlindertuin 3

Gewapend met hark en kruiwagen gaan de andere vlindertuinvrijwilligers erachteraan. Ondanks de droogte is het een groeizaam jaar geweest. Er is heel wat af te voeren. Zoals altijd houden we halverwege de ochtend een gezellige pauze met iets lekkers bij de koffie. Rond lunchtijd zijn alle meegebrachte accu’s leeg. Dat is een goede reden om te stoppen voor vandaag. Peter, bedankt!

7 oktober: Gezellige Open Dag

Geen regen, zelfs nauwelijks bewolking: het is Open Dag in Vlindertuin Waalre en dan schijnt traditioneel de zon! Dat is niet alleen goed voor de vlinders, de bezoekersaantallen en het humeur, het betekent ook dat we de partytenten niet hoeven op te bouwen (en af te breken). Zo kunnen de vrijwilligers ontspannen de stands bezoekersklaar maken. 15 jaar Vlindertuin gaat gevierd worden!

insectenhotel maken

Informatie over dagvlinders, nachtvlinders, honingbijen en wilde bijen; uitgezette wandelingen in Waalre, vlindervriendelijke tuinplanten en een rondleiding door de tuin zijn bedoeld voor volwassenen én kinderen.
Maar natuureducatie op z’n best, dat is toch het werk met kinderen. Die komen goed aan hun trekken bij het waterdiertjes vangen, de digitale speurtocht en het knutselen. Een insectenhotel maken, een poppetje van kastanjes of toch liever een kikker vouwen, of een vlinder maken met wol? Kiezen is niet nodig, het kan allemaal. Mét natuurlijk iets lekkers erbij (IVN’ers zijn ook heel goed in het maken van koek).

Alle ingrediënten voor een geweldige Open Dag waren aanwezig, en het is ontzettend gezellig geworden. Heerlijk om als vrijwilliger een middag samen met andere natuurliefhebbers in de tuin door te brengen.

winnaars fotowedstrijd 15 jaar vlindertuin

Jordy, prijswinnaar in de jeugdcategorie – Hiram en Dinie, enkele prijswinnaars in de wedstrijd voor volwassenen

Halverwege de middag is de uitreiking van de prijzen van de jubileum-fotowedstrijd. De mooiste inzendingen hangen op A4-formaat aan de wand van het schuurtje. Niet alle prijswinnaars konden tijd vrijmaken om aanwezig te zijn maar verschillende fotografen staan in spanning te wachten. Bernard en Hans verblijden hen met een mooi natuurboek. De winnaar van de jeugdwedstrijd krijgt een zoekkaartenboek. Allemaal gefeliciteerd en veel plezier gewenst met de prijzen!

Als de bezoekers vertrokken zijn, borrelen de vrijwilligers na. Drankjes en hapjes komen op tafel. Enkele vrijwilligers zijn al sinds het begin bij de tuin betrokken, zij krijgen van Bernard als herinnering een vlinderspeldje of -das. Daar proosten we op – en op nóg eens 15 jaar Vlindertuin.

Meer foto’s

8 september: De leeuw is los

Het is deze zomer droog geweest, de natuur heeft er vaak last van gehad en de Vlindertuin in Waalre ook. Toch zijn er diersoorten die hebben kunnen profiteren van de droogte. Eén ervan is de mierenleeuw.

mierenleeuw kuil en larve

Kuiltje van de mierenleeuw (links); de mierenleeuw zelf (rechts)

mierenleeuw imago

De mierenleeuw is de larve van een soort gaasvlieg. De larve eet graag mieren, die hij op een bijzondere manier vangt. Hij maakt een trechtervormig kuiltje in los zand en verstopt zich op de bodem. Een mier die op de aflopende wand van het kuiltje terecht komt, glijdt makkelijk verder naar beneden en is dan een lekker hapje voor de mierenleeuw.

mierenleeuw in actie v2

Een zandbombardement (links); het is etenstijd (rechts) 

Om te voorkomen dat de mier toch ontsnapt uit het kuiltje, gooit de mierenleeuw met los zand wanneer hij merkt dat er een mier in de buurt is. En dan … komt de mier tussen de stevige kaken van de mierenleeuw terecht. Het is etenstijd!

(Actiefoto’s van de mierenleeuw zijn gemaakt door Bernard Fransen)

25 juni: Salamander-reddingsbrigade

Een kindermiddag in Vlindertuin Waalre, met meer dan 30 graden in de schaduw. Het ‘beest van de maand’ is de salamander. Nou … dat zal niet meevallen om die te vinden bij dit kurkdroge weer! De stapel dood hout bij het schuurtje krijgt regelmatig een gieter water om aantrekkelijk te zijn voor amfibieën en andere liefhebbers van een vochtige omgeving, maar dat zal deze keer niet genoeg zijn.

Toch komen er bezoekers. Dat is al heel wat! De poel achterin de tuin is behoorlijk gekrompen. Buiten het diepe, met vijverfolie afgewerkte, gedeelte is er slechts een klein moerassig stukje over. Als Barbara daar met de kinderen naar gaat kijken, beweegt er wat. Ach gut, een kleine salamanderlarve. Inclusief kieuwen, dus niet in staat om een eindje over land naar het diepe gedeelte te lopen.

Kinderen en volwassenen steken de handen uit de mouwen om de arme diertjes te redden. Met netjes, potjes en handen worden de larven overgezet. Het zijn er heel wat! En passant komt ook nog een halfwas kikkertje (met restje van de larvenstaart) tevoorschijn. Applaus voor de salamander-reddingsbrigade!

Meer foto’s

salamanderlarven redden

27 juni: ‘Honderden eikenpages in de Vlindertuin’

Op maandag 25 juni kregen de tellers van de vlinderroute in Vlindertuin Waalre een mailtje van Hans met de titel ‘Honderden eikenpages in de Vlindertuin’:
Je moet wat doen om de aandacht te krijgen, want honderden zijn het natuurlijk niet. Ik ben net na mijn werk even naar de Vlindertuin geweest en heb ontdekt dat er zeer veel eikenpages rondvliegen. Als je ten zuiden van de poel gaat staan en je kijkt in de richting van de nectarkroeg boven de struiken rond het bord naar de hoge bomen die wat verder staan (vuilboom?) waar de zon mooi op schijnt. Daar zitten en vliegen eikenpages rond, ook in paartjes, soms wel 6-7 tegelijk. Op een gegeven moment landde er een vogel op een tak en er stoof een wolk van eikenpages op, zo snel kon ik er met zekerheid minstens 12 tellen, maar het waren er veel meer. Zo zie je, deze rakkers laten ons denken dat ze zeldzaam zijn, we zijn al blij als we er eens een zien fladderen, laat staan op de foto krijgen, en dan is het eigenlijk de vlinder die in de grootste aantallen voorkomt. Ik zag er ook af en toe gehakkelde aurelia’s, boomblauwtjes, witjes. Als je het leuk vindt is het zeker de moeite waard om de komende dagen eens te gaan kijken (ik weet natuurlijk niet hoe lang het duurt). Ik was er tussen 19.00 en 20.00 uur. Het is wel handig om een verrekijker mee te nemen, die had ik niet, voor foto’s is het veel te ver.

eikenpages (Magda Perik)

Zo’n kans krijg je vast niet vaak, en dus gingen de tellers en fotografen onder de vlindertuinvrijwilligers aan de slag! ‘s Morgens vóór het warm wordt blijkt een ideaal moment om eikenpages te spotten. Dan zitten ze gewoon laag-bij-de-gronds op hun gemakje te genieten van de tuin. Zo waren er wel ca. 25 officieel te turven voor onze vlindertelroute. En als ze met open vleugels aan het rusten zijn, kun je ook goed het verschil tussen mannetje (met blauwzweem) en vrouwtje (bruin) zien.

eikenpages (Bernard Fransen)

Op woensdagmiddag was de explosie nagenoeg achter de rug: nog een enkele page liet zich zien. Maar wat een belevenis!

Foto’s van Magda Perik en Bernard Fransen

10 maart: Veel werk verzet tijdens NLdoet

NLdoet 2018: in IVN Vlindertuin Waalre liggen tal van karweien te wachten. Twaalf mensen van de gemeente Waalre (bestuurders en medewerkers) zullen de handen uit de mouwen komen steken om de tuin voorjaarsklaar te maken.

We krijgen wat we verdienen: droog voorjaarsweer. Weinig zon, maar pas kans op regen aan het einde van de middag. Kortom: ideaal voor al die tuinklussen die op het programma staan.
De vlindertuinvrijwilligers beginnen een uurtje eerder om alle materialen klaar te leggen. Langzaam druppelen onze NLdoet-vrijwilligers binnen. Als de groep compleet is, heet Bernard iedereen hartelijk welkom en legt uit welke klussen er zoal in de aanbieding zijn.

We gaan voortvarend aan de slag. Gelukkig is het werk aan de composthoop populair. Het omzetten, een zware klus, is bijna elk jaar nodig en kan de hulp van een aantal enthousiaste mannen goed gebruiken!
Ook het verwerken van het snoeihout op takkenrillen schiet goed op.
De lichtere karweitjes (infobordjes poetsen, insectenhotel aanvullen met bamboe, banken schuren en oliën) gaan ook vlot van start. Het verwerken van de bamboe kost wel veel meer tijd dan gedacht.

Al snel is het pauze. Keus uit drie soorten cake en natuurlijk koffie en thee. Dat gaat er wel in na al dat werk in de buitenlucht.
Vervolgens wordt nog eens doorgepakt. De heideheuvel verliest veel van zijn gras. Aan het schilderen van het schuurtje komen we vandaag niet toe (vervelend dat er regen is voorspeld) maar in plaats daarvan komen enkele dingen aan de beurt die van tevoren helemaal niet ingepland waren: extra snoeiwerk in het struweel en het rechtzetten van het bord bij de nectarkroeg.

Zo kunnen we aan het eind van de middag tevreden gaan borrelen. Onder het genot van een drankje en lekkere hapjes sluiten we de NLdoet-actie gezellig af. Als klein bedankje krijgen alle gemeentevrijwilligers van het IVN een vlinderzoekkaart. De Vlindertuinvrijwilligers mogen een keer op rondleiding door het nieuwe Huis van Waalre komen. Dat gaan we zeker doen!

Pas tijdens het opruimen vallen de eerste spetters regen. Het had niet beter gepland kunnen zijn. Gemeentevrijwilligers, bedankt voor jullie komst en voor al het werk dat jullie verzet hebben. Kom gerust in de zomer nog eens langs om de Vlindertuin in volle glorie te bewonderen!

Meer foto’s

nldoet groep 2018

9 maart: Nieuwe diersoort in Vlindertuin Waalre

pokemon ei in de vlindertuinHet begint een beetje lente-achtig te worden. Toch lijkt een groot gedeelte van de fauna in de Vlindertuin nog in diepe rust. LIJKT, want Bernard maakte het volgende mee:

“Vanmorgen was ik even in de Vlindertuin. Op een gegeven moment kwamen daar enkele mensen bij de ingang, allemaal met een mobieltje. Die waren een Pokémon virtueel schepsel aan het zoeken.
In de Vlindertuin zit een hotspot, met een ei dat je na een tijdje uit kan laten komen. Dan komt er hier een vijfkoppige draak tevoorschijn die je dan met minstens vijf mensen moet verslaan.
Er kwamen steeds meer mensen, kennelijk opgeroepen en die hebben toen met gezamenlijk veel en snel drukken de draak overwonnen.
Daarna zijn alle mensen weer vertrokken. Zij vertelden dat er de komende tijd nog wel meer mensen hiervoor naar de Vlindertuin zouden komen. Ik heb enkele foto’s gemaakt en ook nog een kort filmpje hoe ze al drukkend de draak overwonnen. Wat je allemaal bij de Vlindertuin kan meemaken.”

pokemon go spelers

Voor de Pokémon Go-fanaten onder ons: bij de poort van de Vlindertuin was een Raid aan de gang om een Legendary Rayquaza te vangen. Een nieuwe soort voor de Vlindertuin! Nu eens geen dragonflies (libellen) maar een ‘echte’ dragon.
De foto’s van Bernard spreken voor zich.

pokemon go in vlindertuin waalre

27 februari 2018: Winter-vlindertuin

Brrr, wat is het koud! Toch gaat de dinsdagse werkochtend in Vlindertuin Waalre gewoon door. Boven de grond is nog best wat werk te verrichten. In de zon en uit de wind is het goed te doen, zeker wanneer je flink doorpakt.

Maar eerst een rondje door de tuin. Op de vijver en de poel ligt ijs. Jaa, je zou er zelfs op kunnen schaatsen, het is dik genoeg. Alleen de grootte van de ‘schaatsbaan’ stelt natuurlijk niet veel voor. Temidden van alle kou bloeit de gaspeldoorn onverdroten voort. Wat is de heldere winterlucht toch mooi.

Na ‘n uurtje of twee werken gaan we weer op huis aan. Een grotere ijsbaan staat al in de steigers bij het oude kerkje in Waalre. Winterliefhebbers kunnen zich deze week uitleven! De vlinders kunnen zich het best nog even koest houden.

Meer foto’s (gemaakt door Bernard Fransen)

ijs op de vlindertuinpoel

14 december: Poeltje wordt poel

Het resultaat van het werk aan de verdiepte poel is nauwelijks meer te zien, en dat is goed nieuws! Dankzij het natte weer van de laatste week is er zoveel water bij gekomen dat de randen van het verdiepte gedeelte zélf al weer onder water staan.

Meer foto’s (gemaakt door Harry Koopmans)

nieuw water in poel Vlindertuin

11 december: Wintersfeer

Niet echt een activiteit maar wel heel mooi: Koning Winter is even in Nederland en heeft de Vlindertuin omgetoverd in Winterwonderland.

Meer foto’s (gemaakt door Bernard Fransen)

Wintersfeer in Vlindertuin Waalre

6 december: Verdiepte poel in Vlindertuin Waalre

De rietwortels zijn verwijderd uit de poel in Vlindertuin Waalre (deel 1), er is een verdiept gedeelte uitgegraven (deel 2) en nu is deel 3 aan de beurt: vijverfolie leggen en afwerken.

Slecht weer, met regen en misschien zelfs sneeuw, dreigt in de loop van de week. Daarom wachten we niet met het leggen van de rubberfolie tot op de reguliere werk(dinsdag)ochtend want nú staat het nieuwe verdiepte gedeelte nog droog. Dat werkt wel zo prettig.

‘Arny & Bernd’ kunnen veel, maar grote lappen zware folie leg je toch makkelijker met wat meer mensen. Zodoende staan er op woensdag 6 december hulptroepen klaar. Eerst leggen we beschermfolie, die is nog lekker licht. Hopelijk zorgt deze folie ervoor dat er geen lekken in de vijverfolie komen door plantengroei van onderuit. Vervolgens de zware klus, de enorme lap rubberfolie. Met vereende krachten wordt de folie uitgerold en uitgevouwen.

Dan het moment supreme: het dijkje rond de watervoorraad wordt doorgestoken! Mooi om te zien hoe de zwaartekracht ons te hulp komt, het water klatert naar beneden de foliekom in. Als er ‘boven’ alleen nog een moerasachtige modderbrij over is, gaat de schaar langs de folieranden.

De hulptroepen kunnen op huis aan, het klusteam gaat nog door want nu moet het ook helemaal af! Resultaat: een mooi afgewerkt stukje poel waar hopelijk het hele jaar door water in zal blijven staan. De larven van libellen, amfibieën en andere waterdiertjes zullen er goed van kunnen profiteren!

Meer foto’s (gemaakt door Bernard Fransen)

water terug in poel Vlindertuin

29 november 2017: Renovatie poel gestart

Vlindertuin Waalre wil een eldorado zijn voor allerlei diersoorten, niet alleen vlinders. De poel achterin de tuin herbergt elk jaar de nodige larven van amfibieën en libellen. Tenminste, als er water in de poel staat.

Helaas komt het in droge jaren wel voor dat de poel het zonder water moet doen. Dit is een ramp voor het waterleven!
Ook in 2017 was al het water verdwenen, een goed moment om bij de poel aan het werk te gaan. Eerst zijn met hulp van de Heeren van Waalre alle wortels van het woekerende riet verwijderd. Nu komt de volgende stap in het plan: in het midden een verdiept gedeelte maken en dit bekleden met vijverfolie.

Dankzij de regen van de laatste week staat de poel niet meer helemaal droog. Toch, een paar goede laarzen is op 28 november voldoende om in het midden aan het werk te kunnen gaan! Eerst hebben Ed en Willem Bever (o nee, Arny en Bernd) een dammetje gebouwd om de werkplek af te schermen. Daarna werd het water eruit gehoosd.  Na ruim twee uur stond het midden van de poel weer droog.

dijkje in de poel

Op 29 november is het graafwerk verricht. Geel zand, oer, klei en daarna weer zand: totdat de gewenste diepte van 75 cm was bereikt. In totaal is de poel nu meer dan ‘mansdiep’, de noeste gravers steken van een afstandje niet eens met hun hoofd boven het maaiveld.
De volgende keer komt een leuk karwei, vijverfolie leggen. Waarna ook al het overtollige zand nog afgevoerd moet worden, tja, ook dat moet gebeuren.

zo diep is het

Meer foto’s (gemaakt door Bernard Fransen)

En natuurlijk is er deze 😉

bernd en arny

18 november 2017: Klus geklaard in Vlindertuin Waalre

Zomaar een aanbod van 5 sterke mannen om een dagje  vrijwilligerswerk te komen doen in de Vlindertuin … dat slaan we natuurlijk niet af!

In Waalre kunnen via de website GoedvoormekaarWaalre aanbieders en aanvragers van vrijwilligerswerk een ‘match’ maken. Op onze vraag voor extra hulp in de Vlindertuin reageert een vriendengroep van 5 mannen, de ‘Heeren van Aalst-Waalre’.

Vandaag is het zo ver, een opknapbeurt voor de poel staat in de planning! We hebben al jaren last van telkens terugkomend riet aan de randen van de poel. Eigenlijk moet het riet niet alleen bóven de grond maar ook ónder de grond worden weggehaald … een zware klus waarbij we goed extra spierballen kunnen gebruiken.

De poel is leeg en oogt kaal, maar dat is schijn. Vingersdikke wortels zitten in de bodem! De 5 heeren werken flink door, daarbij gesteund door een paar reguliere Vlindertuinvrijwilligers. Na afloop is er een berg wortels als trofee voor de gedane arbeid.

Natuurlijk zorgen de Vlindertuinders voor koffie en thee met iets lekkers, en glühwein na afloop. Vrijwilligerswerk is niet alleen nuttig maar ook gezellig. Heeren van Aalst-Waalre, bedankt voor jullie hulp!

Meer foto’s (gemaakt door José Daniëls)

rietwortels

26 augustus 2017: Geslaagde Nationale Nachtvlindernacht

Op zaterdag 26 augustus hebben we in de Vlindertuin Waalre de Nationale Nachtvlindernacht gehouden.
Overdag was het met 26 °C broeierig warm. De avond en nacht waren ideaal om te nachtvlinderen met een temperatuur van circa 20 °C, vrijwel geen wind, geen regen, en een smalle maansikkel.

We hebben flink uitgepakt met vier opstellingen met lampen, en met aantrekkelijke smeer op veel bomen langs het pad naar de Vlindertuin.
We zijn begonnen omstreeks 21.30 uur en zijn doorgegaan tot 01.15 uur. Met de IVN- en Vlindertuinvlag en een frisdankje voor de bezoekers was het ook nog een beetje feestelijk. IVN Valkenswaard-Waalre nu allemaal op naar de 60 jaar!
Druppelsgewijs zijn er in totaal zeker 25 bezoekers geweest.

Er waren vijf nachtvlinderkenners om de bezoekers op de verschillende plekken te informeren over het interessante nachtleven.
Het was een avond van weer een nieuw weeskind in de tuin, het karmozijnrood weeskind en ook nog met drie exemplaren. Verder waren er allerlei soorten huismoeders: zeker 15 (gewone) huismoeders, enkele breedbandhuismoeders, een kleine huismoeder, meerdere openbreedband huismoeders. Gelukkig kwamen er maar weinig (zes) hoornaars die ook nog relatief rustig bleven. En er is niemand gestoken.
In totaal zijn er ongeveer 70 soorten (macro) nachtvlinders gezien en ook nog 30 soorten micro’s, bij elkaar dus 100 soorten. De meeste waarnemingen zijn terug te zien op waarneming.nl op de locatie Vlindertuin Waalre.

Foto’s (album opent in nieuw venster)

Bezoekers Nachtvlindernacht

18 juli 2017: Drie weeskinderen in de Vlindertuin

Dinsdagnacht 18 juli hebben we weer eens genachtvlinderd met enkele geïnteresseerden in de Vlindertuin Waalre tot ca. 01:30 uur.
Er kwamen weer de nodige interessante nachtvlinders op het licht en ook op de stroop af.

Vooral op de stroop waren er twee leuke soorten:
Het zwarte weeskind (Mormo Maura), een grote wat donkere nachtvlinder, die hoort bij de talrijke familie van de uilen, hebben we nu voor het eerst in de Vlindertuin waargenomen. Het waren er zelfs twee. Volgens Vlindernet is deze vlinder: Vrij zeldzaam. Een soort die in de twintigste eeuw vooral voorkwam in Zuid-Limburg, met name in het Gulpdal en het Geuldal. De laatste jaren breidt de soort zich steeds verder naar het westen en noorden uit; de meest noordelijke populatie bevindt zich op dit moment in het Dinkeldal in Twente.
Zeker interessant was ons derde weeskind, een fraai rood weeskind (Catocala nupta), enkele jaren geleden hebben we die al eens gezien. Deze soort is algemeen en komt verspreid over het hele land voor. Dit weeskind behoort tot de minder talrijke familie van de spinneruilen.

In Nederland komen er nog meer weeskinderen voor, zoals: het uiterst zeldzame blauw weeskind, het grijs weeskind, het populierenweeskind, het wit weeskind, het karmozijn weeskind en nog enkele meer.
Vol verwachting kijken we uit naar ons volgende weeskind. Dat wordt mogelijk het karmozijn weeskind dat in het Dommeldal in de buurt al regelmatig is waargenomen.

Rood weeskind IVN Vlindertuin Waalre

10 maart 2017: Mooi weer en flink geklust bij NLdoet

Na regen komt zonneschijn! Vooral deze week. Een lekker zonnetje verwelkomde dus op 10 maart de eerste vlinders, en ook de medewerkers van Rabobank De Kempen die in Vlindertuin Waalre een middag de handen uit de mouwen kwamen steken.

Werk genoeg! Na een inleiding door Bernard Fransen en Emile Weijters konden de handen uit de mouwen. Enkele stoere mannen gingen zich over de composthoop buigen, twee ploegen dames gingen het schuurtje en de banken in de verf zetten. Ook bij de takkenrillen (opnieuw stapelen) en de zitkuil (vervanging paaltjes) togen de Rabo’ers aan het werk.

De koffiepauze was een welkome onderbreking, en de koek verdween als sneeuw voor de zon. Bijgetankt ging iedereen voor de tweede ronde. Rond 4 uur konden we bij fris en knabbels terugkijken op een zeer geslaagde werkmiddag. Rabobankmedewerkers: ontzettend bedankt voor jullie hulp en wie weet tot nog eens ziens in de tuin.

Meer foto’s

NLdoet in vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

15 december 2016: Feestje in Vlindertuin Waalre

Na maanden hard werken kon op 15 december de IVN-vlag uit in Waalre-dorp. De renovatie van de Vlindertuin en de vernieuwing van alle blauwe-paaltjeswandelingen in de gemeente zijn afgerond en dat is een feestje waard!

Beide projecten zijn uitgevoerd met subsidie van Coöperatie Boven-Dommel en de gemeente Waalre. Vertegenwoordigers van beide organisaties waren daarom aanwezig. Daarnaast ook veel IVN’ers van de werkgroepen Vlindertuin, paaltjeswandelingen en natuurwerkgroep Waalre; plus diverse andere geïnteresseerde IVN’ers.

Naar IVN-traditie was er volop koffie en thee met koek voordat het officiële gedeelte begon. Na een welkomstwoord van voorzitter Emile Weijters was de beurt aan Ben Putman, die vanuit het IVN het hele subsidietraject heeft aangezwengeld en begeleid. Burgemeester Jan Brenninkmeijer sprak namens de gemeente Waalre.

Daarna was er gelegenheid voor een kort rondje door de Vlindertuin. Natuurlijk is december niet de beste maand hiervoor maar IVN’ers zien altijd wel wat!

De afsluitingshandeling, verricht door burgemeester Brenninkmeijer, was de onthulling van het wandelpaaltje en het informatiebord aan de Blokvenlaan. We hopen dat de combinatie wandelroute-Vlindertuin voor veel wandelaars een extra aanleiding is om eens te komen genieten van de Waalrese natuur. Die is echt de moeite waard.

De middag werd daarna in stijl afgesloten met drankjes en hapjes  in de Vlindertuin. Gezellig, totdat de zon onderging en ieder tevreden (en fris!) weer naar zijn eigen warme huis trok.

Meer foto’s (album opent in nieuw venster).

renovatie vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

8 september 2016: Nachtvlinderen

Rare snuiters ‘s nachts in de Vlindertuin Waalre.

Op donderdag 8 september hebben we met zeven personen genachtvlinderd in de Vlindertuin Waalre.
Het was een bijzondere zwoele zomernacht met wel enkele rare snuiters. Het begon met een dagpauwoog en kort daarop met een fraai landkaartje in zomerkleed, vlinders die je normaal alleen overdag tegenkomt. Mogelijk zijn ze door het uitzonderlijke warme weer een beetje van slag. Op het witte scherm bij de grote poel kwamen er vroeg in de avond zeker 50 hoornaars, grote wespen, die vooral in het begin van de avond erg actief waren en de op het laken rustende nachtvlinders danig stoorden. Soms eten deze insecteneters er ook nog wel eens een op!

Rond middernacht, toen een van aanwezigen net van plan was naar huis te gaan, werden we verrast door een grote fraai getekende micro: de Buxusmot. Een ongewenste immigrant uit het verre oosten (China en Japan), die een plaag aan het worden is voor onze Buxusstruiken, wel een nieuwe soort voor de Vlindertuin. Deze exoot was al enkele jaren geleden een plaag geworden – in de buurt van boomkwekers vooral in het westen van Nederland en bij ’s-Hertogenbosch – maar nu dan voor het eerst gezien in onze Vlindertuin. In de loop van de avond hebben we er drie gezien, ze lijken dus nu ook actief te gaan worden in Waalre en omgeving.
Verder was er nog een Alpenwatersalamander en een Bruine kikker die nieuwsgierig kwamen kijken wat er allemaal aan de hand was en mogelijk ook om te kijken of er iets te eten was.

Verder waren er natuurlijk ook nog nachtvlinders (29 macro’s en 18 micro’s) zoals:
een Schimmelspanner- Dysstroma truncata,
Melkwitte zomervlinder – Jodis lactearia,
de exotische Buxusmot – Cydalima perspectalis
en de Spikkelpalpmot – Anacampsis blattariella.

2016 is nu al een bijzonder jaar te noemen.

Met vriendelijke groet,
Bernard Fransen

Foto’s (album opent in nieuw venster)

160908 nachtvlinderen IVN Valkenswaard-Waalre