Natuur in de gemeente Valkenswaard

In de gemeente Valkenswaard liggen diverse fraaie natuurgebieden:
‘t Heike en Dommeldal
Wandelpark
Kleine en Grote Meer
Valkenhorst
Tongelreepdal
Leenderbos en Groote Heide
Plateaux
Malpie

natuurgebieden Valkenswaard met highlights

‘t Heike en Dommeldal

Ten noorden van Dommelen ligt natuurgebied ‘t Heike, onderdeel van het Dommeldal. Begrensd door Keersop en Dommel is het een nat gebied. Bruggetjes over Keersop en Dommel zorgen ervoor dat hier een mooie rondwandeling mogelijk is.

't Heike

Lees meer

Wandelpark

Aan de noordrand van Valkenswaard ligt het Philips-de Jongh wandelpark. Het is een gevarieerd bosgebied met daarin enkele vennen en wat stukjes heide. Bij één van de vennen staat nog de stenen bank die in 1930 ter gelegenheid van de opening door de gemeente Valkenswaard aan de familie Philips-de Jongh is geschonken.

zonnedauw

Lees meer

Kleine en Grote Meer

Achter IVN-gebouw D’n Nieuwe Hof ligt belevingspark De Kleine Meer, dat ten noorden van de Merendreef overgaat in de Grote Meer. Het is bedoeld als speel- en avonturenpark voor kinderen. De kinderboerderij in het park trekt jaarlijks het nodige publiek.

Kleine Meer

Lees meer

Valkenhorst

Een groot gedeelte van het natuurgebied Valkenhorst is niet vrij toegankelijk. Hier liggen de voormalige viskweekvijvers, waar zeldzame dieren als roerdomp en boomkikker voorkomen. Ten westen van de viskweekvijvers ligt een plas waar een wandelpad omheen ligt. Er is ook een vogelkijkhut.

plas Valkenhorst

Lees meer

Tongelreepdal

Ten oosten van Valkenswaard ligt het Tongelreepdal. De Tongelreep mag hier weer meanderen. Dit levert mooie doorkijkjes op het water.

Tongelreepdal Valkenswaard

Lees meer

Leenderbos en Groote Heide

Leenderbos en Groote Heide gaan vloeiend in elkaar over, en ook over de Belgische grens strekt het natuurgebied zich verder uit. Slechts een klein gedeelte, aan de westkant in de buurt bij de Tongelreep, hoort bij het grondgebied van de gemeente Valkenswaard. De nachtzwaluw is een van de aansprekende bewoners van dit gebied.

Groote Heide

Lees meer

Plateaux

Samen met het Belgische gebied Hageven vormen de Plateaux één groot stuk natuur. Water speelt een belangrijke rol in dit gebied. Heel bijzonder zijn de vloeiweiden, waar ieder najaar de herfsttijloos uitbundig bloeit.

Plateaux vloeiweiden

Lees meer

Malpie

Heide, knuppelbruggen en vennen: dat zijn de ingrediënten die de Malpie zo bijzonder maken. Enkele vennen hebben in de laatste jaren een opknapbeurt gehad. Aan de noordkant van de Malpie staat de Venbergse Molen, een oude watermolen.

Venbergse Molen

Lees meer