Wandelen en fietsen

Publiekswandelingen
Wandelroutes
QR-code wandeling
Beschreven wandelingen en fietstochten

Op allerlei manieren kun je tijdens het wandelen (of fietsen) genieten en profiteren van de natuurkennis die bij het IVN aanwezig is.

Publiekswandelingen

Met het IVN kom je op de mooiste plekken in de regio tijdens de publiekswandelingen. Deze staan onder leiding van ervaren IVN-gidsen. Zij wijzen je op de bijzondere dingen onderweg, zowel op natuur- als op cultuurhistorisch gebied. Op vragen van de deelnemers proberen zij altijd antwoord te geven.
De publiekswandelingen duren in het algemeen ca. 2 uur. Deelname is gratis. Per kalenderjaar wordt een wandelprogramma gemaakt dat via deze site te downloaden is. Het programma voor 2023 kun je hier downloaden.

Meer informatie over de wandelingen is te vinden onder Activiteiten.

Wandelroutes

wandelfolders WaalreIn de gemeente Waalre heeft het IVN enkele wandelingen uitgezet die zijn aangegeven door paaltjes met een gekleurde kop. Drie wandelingen worden aangeduid met blauwe koppen, één met witte kop. Bij het startpunt van elke wandeling zijn gratis folders verkrijgbaar, met daarop de route en tal van bezienswaardigheden onderweg. De folders zijn ook af te halen in het Huis van Waalre.

De volgende wandelingen zijn beschikbaar:

Deze routes zijn bovendien te downloaden in de IVN routeapp. Deze app is gratis, zowel bij installatie als bij gebruik.
De Aalsterheidewandeling, Gemeentehuiswandeling en Heikantwandeling zijn ook beschikbaar in de app izi.travel.
Bij Folders en routes kunnen de folders en de GPX-bestanden van de routes gedownload worden.

QR-code wandeling

In het gebied rond het Meeuwven in Aalst is een interactieve QR-code boswandeling uitgezet. Op vijf punten kan een QR-code worden gescand waardoor informatie beschikbaar komt over diverse natuuronderwerpen. De wandeling start aan de Sophiastraat in Aalst.
Kijk bij Folders en routes om de GPS-track te downloaden.

QR-code wandeling IVN Valkenswaard-Waalre

Beschreven wandelingen en fietstochten

In de eigen uitgave ‘Monumentale bomen in Valkenswaard’ van het voormalige IVN Valkenswaard staat een tweetal wandelroutes langs monumentale bomen beschreven: één in Valkenswaard en één in Dommelen. De monumentale bomen langs de route komen in het boekje uitgebreid aan bod.
Kijk bij Eigen uitgaven voor meer informatie.

In 2012 is een fietstocht van ongeveer 29 km uitgezet langs cultuurhistorische bezienswaardigheden en monumentale bomen in de gemeente Valkenswaard. De tocht start bij IVN-gebouw D’n Nieuwe Hof, Bosstraat 25 te Valkenswaard. De route gaat alleen over verharde wegen en fietspaden, en is daarom ook geschikt voor scootmobielers.
Kijk bij Folders en routes voor meer informatie.
Deze route is bovendien te downloaden in de IVN routeapp.

In 2017 is ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van onze afdeling een fietstocht van ongeveer 23 km uitgezet langs onze drie tuinen: de Heemtuin in Valkenswaard, de Vlindertuin in Waalre en de Vlinder-insectentuin in Riethoven. De tocht start bij één van de tuinen (naar keuze). De route gaat hoofdzakelijk over vrijliggende fietspaden en rustige wegen in het buitengebied.
Kijk bij Folders en routes voor meer informatie.
Deze route is ook te downloaden in de IVN routeapp.