IVN Routeapp

De IVN routeapp is in 2018 ontwikkeld (en in 2023 geheel vernieuwd) om nog meer mensen te laten genieten van natuur in Nederland. De app biedt een flinke verzameling wandel- en fietstochten die uitgezet zijn door IVN-vrijwilligers. Dat betekent: niet alleen een mooie tocht, maar ook volop wetenswaardigheden onderweg.

De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Ook het downloaden van routes is gratis.

NB De vernieuwde IVN Natuur app wordt de komende maanden nog verder ontwikkeld. Heb je problemen bij het gebruik van de app of met één van onze routes, mail dan naar webmaster.valkenswaard.waalre@ivn.nl.

Onze bijdragen in de routeapp

De tochten in de IVN routeapp zijn bedoeld om met smartphone te doen en zijn niet via deze site te downloaden; alleen in de app.
Overzichtskaart

Speurtochten

In Vlindertuin Waalre zijn twee speurtochten voor kinderen uitgezet. Deze hebben de biodiversiteit in de tuin als onderwerp. Ze zijn ook zonder app te lopen met een leenplattegrond. Er hangen enkele gelamineerde kaarten in de tuin.
In de versie voor kinderen t/m 8 jaar wordt verteld over de tuin en gaan de kinderen op zoek naar houten schijven met foto’s.
In de variant voor oudere kinderen wordt verteld over de tuin en krijgen de kinderen een extra opdracht bij de houten schijven met foto’s.
Pak een antwoordkaart in de tuin, neem een eigen potlood mee en ga samen op avontuur in de Vlindertuin.

Paaltjeswandelingen

De vier paaltjeswandelingen in de gemeente Waalre zijn te wandelen met een gratis folder (verkrijgbaar op de startpunten) maar ook via de IVN routeapp:
Aalsterheidewandeling
Gemeentehuiswandeling
Heikantwandeling
Meeriswandeling

Fietsroutes

Vanaf natuureducatiecentrum D’n Nieuwe Hof in Valkenswaard kun je starten met twee fietsroutes van ca. 25 kilometer.
De Drie tuinen-fietstocht loopt langs de drie natuurtuinen die door onze afdeling worden beheerd: Valkenswaard, Riethoven en Waalre.
De tocht Cultuur-historisch Valkenswaard gaat langs verschillende bezienswaardigheden op cultuurhistorisch gebied in Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft. Daarbij worden de monumentale bomen in de gemeente zeker niet vergeten.

Meer informatie over de routes in Valkenswaard-Waalre

Of kijk naar het landelijk overzicht

wandelschoenen kop 3op1

Nog meer wandelingen

Elk jaar organiseert IVN Valkenswaard-Waalre diverse publiekswandelingen onder leiding van ervaren natuurgidsen. Meedoen is gratis.
Wandelprogramma in 2024

In de afdeling Valkenswaard-Waalre zijn ook verschillende werkgroepen actief op het gebied van wandelingen.
Meer informatie