Vlindertuin Waalre
Locatie van de Vlindertuin
Activiteiten
Indeling van de Vlindertuin
Op het terrein van de oude gemeentekwekerij in Waalre-dorp is sinds juni 2003 een echte vlindertuin! Na een beginperiode waarin de tuin er wat kaal uit zag, wordt de begroeiing nu steeds weelderiger. De nadruk komt ook meer op biodiversiteit te liggen.
De tuin is vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Groepen van meer dan 10 personen s.v.p. vooraf aanmelden. Vrijwilligers zijn in de tuin aan het werk op dinsdagmorgen. Zij vertellen graag over de tuin en geven antwoord op vragen.
Op onbemande momenten zorgen de ca. 20 informatiebordjes in de tuin ervoor dat de bezoeker van alles kan opsteken over het vlinderleven.
Download de vlindertuinfolder
Download de vlinderplantenlijst
Extra handen zijn altijd welkom bij het onderhoud en andere werkzaamheden in/voor de tuin. Neem voor meer informatie contact op met ivnvlindertuinwaalre@outlook.com.
Voor groepen is een rondleiding op afspraak mogelijk. De kosten hiervan bedragen € 20,00.
Activiteiten
In het vlinderseizoen – tussen 1 april en 1 oktober – wordt wekelijks onderhoud gepleegd. Bij goed weer werken we buiten het seizoen door.
Daarnaast worden elke week de dagvlinders geïnventariseerd voor de Vlinderstichting. De resultaten kun je downloaden.
Ook zijn er regelmatig activiteiten zoals kindermiddagen, werkdagen en tellingen van nachtvlinders.
In het vlinderseizoen is er op één woensdagmiddag in de maand een kindermiddag. De data voor 2024 worden in het voorjaar bekend gemaakt. Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws.
Kinderen kunnen ook met smartphone een digitale speurtocht lopen. Er is een versie voor kinderen t/m 8 jaar, en een voor 9 jaar en ouder. Vanaf 1 november zijn de tochten te maken met de vernieuwde app IVN Natuurbeleving. Vanaf 24 september is het al mogelijk om te speuren met behulp van een gelamineerde plattegrond die in de tuin geleend kan worden.
Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht worden nachtvlinders gelokt in de Vlindertuin. De precieze datum hangt o.a. af van de weersomstandigheden en wordt t.z.t. op deze site vermeld.
Verslagen en foto’s
Enkele verslagen van onze activiteiten.
Of lees de Vlindertuin van maand tot maand.
Er is ook een fotoserie van de Vlindertuin door de jaren heen.
Indeling van de Vlindertuin
Niet alle vlinders houden van dezelfde omgeving of dezelfde planten, en rupsen zijn nog kieskeuriger. In de Vlindertuin zijn kleine stukjes te zien van allerlei biotopen, zoals heide, grasland en bos. Bovendien is een flink stuk ingeruimd voor een vlindervriendelijke siertuin. Om van te genieten, maar ook om ideeën op te doen voor de eigen tuin!
Entree
Alle bezoekers komen de Vlindertuin binnen bij de entree. Wie wil, kan hier de fiets stallen. Vanuit de entree zijn de siertuin en de biotopen bereikbaar.
Siertuin
In de siertuin staan allerlei planten die interessant zijn voor vlinders. Er staan vooral heel veel nectarplanten. De meeste zijn bij tuinliefhebbers wel bekend. Soms staat er een bijzondere variëteit, meestal met kleinere bloemen. Tuinplanten die vooral zijn gekweekt voor de bloemen, leveren vaak weinig nectar. Een minder grote bloem kan ook heel mooi zijn en veel interessanter voor vlinders. In de siertuin is bovendien een plaatsje ingeruimd voor een kruidentuin en een moestuin.
Biotopen
Het grootste deel van de tuin laat stukjes van de soorten leefgebieden (biotopen) zien die in Brabant voorkomen. Bij de diverse biotopen staan informatieborden. Hierop wordt uitgelegd welk belang de biotoop heeft voor vlinders. De poel achterin de vlindertuin is een trekpleister voor allerlei soorten libellen en amfibieën.
Nectarkroeg en bijenhotel
In de siertuin staat een zogenaamde nectarkroeg van stichting ‘HIER’: vanaf een overkapt zitgedeelte heeft men zicht op beplanting die aantrekkelijk is voor vlinders. Op ca. 100 plaatsen in Nederland zijn dezelfde planten gezet. Informatie over bloei en insectenbezoek kan interessante gegevens opleveren over streek- en tijdsafhankelijkheid.
Het bijenhotel in de siertuin biedt nestgelegenheid aan allerlei soorten solitaire bijen en wespen. Er zijn voorgeboorde gaten van verschillende diameters in hout en steen; bosjes bamboe, vlierhout en riet; en er ligt los zand.