Tien Geboden plant Bloemen en planten

Tien Geboden plant

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 28 april 2017

Tot de ouderwetse kamerplanten behoort ontegenzeggelijk de Tien Geboden plant. Een kamerplant die, vanwege herkomst uit tropische streken in Z. Amerika en wel uit de ondergroei van het Braziliaanse regenwoud, alleen maar binnenshuis in leven kan blijven. Of het zou al in een kas moeten zijn met een vochtige warme atmosfeer. De Maranta leuconeura heeft behoefte aan kamertemperatuur en een geregelde watergift – liefst in sproeivorm. Kenmerkend zijn de donkere vlekken op de bladschijf tussen de nerven. Het aantal is per soort nogal variabel maar de ordinaire vorm met het afgerond ovale blad bevat er minstens acht en bij nadere beschouwing meestal tien met twee kleine vlekken aan de top.

Tien geboden plant

De van oudsher gebruikte naam, ontstaan in een toen nog godvruchtig land, werd dan ook “Tien Geboden plant”. Dat was duidelijk en goed te onthouden. In ieder geval heel wat gemakkelijker dan “Maranta leuconora”. Die naam van het geslacht is ontleend aan de Italiaanse arts en botanicus Bartolomeo Maranti (ca. 1550) (Napels, Pisa, Rome). Daarbij is dan nog als soortnaam het “leuconeura” gevoegd dat samengesteld is uit het oud-griekse “leukos” en “neura” dat respectievelijk staat voor “stralend, helder, wit” en “boogpees, zenuw”. Tussen de donkergroene vlekken in de bladeren zijn de “nerven” in een visgraat patroon lichter van kleur.

Het is daarbij wel een merkwaardige plant met de opvallende grote bladeren. Overdag liggen ze min of meer plat en ’s avonds gaan ze samengevouwen rechtop staan. Alsof ze bidden. Dat deed de Engelsen besluiten om het de “Prayer Plant” te gaan noemen. De jonge bladeren komen opgerold rechtopstaand tevoorschijn en lijken zo op een sigaar, sigaret of beter nog een kaneelstaafje. Een al snel verdrogende papierdunne bladschede raakt meestal snel los.

Tien geboden plant, bloei

Als regenwoud ondergroei bewoner kreeg de plant weinig directe zonneschijn te verwerken en ook nu is een plaats in volle zon niet gewenst. Wel is licht nodig want anders worden er geen bloemen gevormd. Die zijn trouwens maar klein en trechtervormig, wit met enkele blauwe vlekjes in de keel en afstaand van de bloemstengel. Een ouderwetse kamerplant met een verhaal dus die het verdient om liefderijk verzorgd te worden.

Waalre, 28-4-2017,
Jan van Twisk

Lees ook De hergeboorte van de Tiengebodenplant (dd. 06-05-2021)

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina