Valkenswaard-Waalre
Bloemen & Planten
donderdag06mei2021

De hergeboorte van de Tiengebodenplant

Het moet erkend worden dat vermoedelijk onjuiste zorg de oorzaak mede is geweest voor de geleidelijke achteruitgang van onze “Tiengebodenplant”. Nog een korte maar flinke opleving ging daaraan vooraf met wel ongeveer tien volgroeide bladeren. Daarna kwam er geen nieuw schot en verdween de plant geheel uit het beeld.

Na nog enkele maanden wachten op eventueel herstel werd besloten om de kale pot te legen. Toen, tot grote schrik en vreugde, bleek dat er nog een vermoedelijk levensvatbaar deel wortels aan de plantenstronk zat.
Uitprepareren en herplanten in nieuwe potgrond en afwachten was de oplossing.

hergroei tiengebodenplantEnkele Corona wintermaanden geduld later leek het warempel alsof er bij het stokje een jonge scheut omhoog kwam. Nog de laatste maanden van de winter waren daarna nodig om een meetbare groei te vormen. Voortgaande kwam in de jonge vroege lente het echte blad in aanleg tevoorschijn. Nu in begin april is er een heel blad gevormd, voorzien van de bekende Tiengeboden vlekken, hoop biedend op een verder herstel van deze schijnbaar tegenwoordig bijna uit de handel zijnde soort van de “Maranta leuconeura”.

tiengebodenplant in nachtstandWederom afwachten dus om te zien of de hergroei zich voortzet. Zo’n potplant kan zo toch heel aardig de aandacht trekken en ons bezig houden. En dan kan inderdaad het geduldig wachten beloond worden met een tweede volgroeid blad zoals hier nu is vastgelegd in rust/nachtstand overeind staande. Iedere dag zullen de bladeren zich vlak uitgevouwen ombuigen om licht op te vangen.

Jan van Twisk,
Waalre, 06-05-2021

Lees ook Tien Geboden plant (dd. 28-04-2017)

Meer foto's
Meer natuurweetjes