Roermond e.o.
(Zoog)dieren
maandag15feb2021

Valentijnsdag voor de twee stadsdassen in Roermond?

Krijgt het vrouwtje deze Valentijnsdag haar maatje terug?

De ene das woont er al lang en de ander is mogelijk wat later aangeschoven. De twee dassen hebben elkaar gevonden daar onder de TV-toren in Roermond. Een mannetje en een vrouwtje. Zij is mogelijk (hoog)zwanger of heeft jongen. Dassen krijgen in deze tijd van het jaar namelijk hun jongen.

Roermond_das_zoogdierwerkgroepZo fijn hebben ze het samen dat ze zich al twee prachtige ondergrondse huizen, burchten genaamd hebben gebouwd. Stevige burchten naast natuurgebied de Hambeek. Een Natura 2000 gebied.

 

Behalve op de dijk langs de Hambeek scharrelen ze ook in de rustige buurt om 't Ham heen gezellig hun kostje bij elkaar. Lekker regenwormen slurpen van de grasveldjes in de buurt. Daar houden ze van.

Beide dassen zijn rond en gezond zo is op camerabeelden te zien. Zo valt uit het onderzoek van ecologen en vrijwilligers op te maken. Ze waren toe aan wat winterrust, zeker nu de kou is ingevallen met al die sneeuw en koude wind.

Maar toen sloegen Mulleners Vastgoed uit Echt en het Ontwerp en adviesbureau Kragten uit Herten met hulp van Natuuronderzoeksbureau Bionet plots toe. De provincie stelt vervolgens samen met deze partijen de woningbouw boven de gezondheid en het welzijn van beide dassen. Gedrieën besloten ze dat een half jaar wachten niet kan. De Wet natuurbescherming (zorgplicht) en de Wet dieren worden terzijde geschoven. En Das&Boom wordt niet geraadpleegd. Een ontheffing is zo vlot verkregen. Een rammelend compensatieplan en wat mooie woorden en beloftes waren voldoende, zo is stellig de indruk, die de mensen van IVN Roermond e.o. Vangkooi das zoogdierwerkgroepen Das&Boom hebben gekregen. Inderhaast werd een hekwerk rond de burcht van beide dassen geplaatst, drie vangkooien er in en vangen maar... De andere burcht werd voor de zekerheid ook uitgerasterd. Mocht één van beide dassen zich daar ophouden.

Dassendeskundigen uit het hele land laten weten dat de door de ontwikkelaar en het natuuronderzoeksbureau ingebrachte argumenten onjuist zijn.

Het mannetje das ging op een avond weer eens op zoek naar een lekker maaltje en deed daarbij verwoede pogingen om zich uit zijn gevangenis te bevrijden. Hij stuitte overal op hekwerk en was na vele uren vruchteloos gegraaf moe. Op de weg terug naar de burcht rook hij wat eetbaars en daarin vergiste hij zich. Klap, boem, gevangen in een kooi. Gewond aan een poot werd hij afgevoerd naar een opvang in België. Hij knapt gelukkig goed op.

Roermond_kunstburcht VlodropToen het vrouwtje een foto van haar nieuwe kale, natte en winderige kunstburcht in Vlodrop kreeg gepresenteerd kroop ze snel nog dieper weg in haar mooie, veilige en vertrouwde woning, de burcht in 't Ham onder de TV-toren in Roermond. Sinds het mannetje gevangen is voelt ze zich alleen. Ze is al weken hongerig en gestrest. Iedere nacht steekt ze haar neus even in de buitenlucht. Steeds opnieuw ruikt ze dat het niet pluis is. En het is erg koud. Weer snel naar binnen dus.

De mannen die haar willen vangen worden ongeduldig. Waarom hebben jullie haar nog niet gevangen vragen Mulleners en Kragten aan het Natuuronderzoeksbureau Bionet. Hmmm, ze hebben een idee. We gaan eens met een camera in de burcht kijken. Dit hebben ze afgelopen vrijdag gedaan. Joost en Marieke, die als vrijwilligers bij het onderzoek betrokken waren maar sinds eind november niet meer werden geïnformeerd treffen twee, later drie mannen aan. Alleen de man van het 'natuurbureau' durft hen echt aan te kijken. De twee anderen kijken weg, zo goed en zo kwaad als ze dat lukt. De man in zwart met een hoodie aan lukt dat het beste. Hij houdt zich zo onherkenbaar mogelijk.

Deze 'stoere' mannen nemen contact op met boa”s van de gemeente Roermond. Na een tijdje arriveren deze, drie m/v sterk. Er wordt de vrijwilligers te verstaan gegeven dat ze niet meer op het terrein mogen komen. Ze kunnen vanaf nu worden beboet. Marieke en Joost denken nog even op de openbare dijk van het waterschap te mogen toekijken. Die blijkt echter met grote hekken afgegrendeld. En niet veel later begrijpen ze van de boa's dat ze ook daar op die dijk niet meer mogen komen. Deze vrijwilligers van IVN Roermond e.o. besluiten samen met de boa's via de poort het terrein te verlaten. Dat gaat vredig en vriendelijk. In hun kielzog de man met zwarte hoodie.

Roermond_das_BouWatch

Bij de poort gearriveerd staat daar een grote vrachtwagen met een BouWatch beveiligings-toren te wachten. Een tijd later zien ze een graafmachine arriveren.

De vrijwilligers hebben geprobeerd de verantwoordelijke mensen bij de provincie te bereiken maar de een mocht niets zeggen en de ander, de 'woordvoerder' was niet bereikbaar en hij reageerde ook niet op een app-bericht van ze. Ze wilden navragen of zo'n onderzoek met een camera in de burcht volgens de provinciale ontheffing wel is toegestaan ?

Marieke en Joost zullen zo goed en zo kwaad als dat kan de ontwikkelingen in de gaten houden. Sinds vrijdag doen ze dit vanaf een grotere afstand.

De ontwikkelaar, het natuuronderzoeksbureau en de provincie spannen volgens hen samen. Overtuigd als deze drie partijen van hun eigen gelijk zijn. Ze houden zich niet aan Landelijk geldende regels en afspraken zoals die gebruikelijk worden gehanteerd in Nederland. Zoals het werken conform het Kennisdocument Das van BIJ12, een 'natuurkoepel' van de gezamenlijke provincies.

Het vrouwtje is dus mogelijk (hoog)zwanger of heeft net jongen. Volgens het kennisdocument is nu sprake van "... De kwetsbare periode van de voortplanting (deze red.) begint bij de zwangerschap in december en eindigt op het moment dat de jongen zelfstandig hun weg kunnen gaan begin juli...".

Vanavond is het, volgens de geldende ontheffing, de laatste avond dat ze mogen vangen. Morgen moet het raster dan open worden gemaakt. Omwille van het welzijn en de gezondheid van beide dassen zal het mannetje terug naar het vrouwtje moeten worden gebracht. Als vervolgens in de loop van mei duidelijk wordt dat er geen jongen zijn geboren dan kan de vangactie worden hervat. Dat kan dan in minder extreme omstandigheden en met een dasvriendelijke ecologische begeleiding plaatsvinden. Als blijkt dat er wel jongen worden of zijn geboren dan moet tot medio juli worden gewacht met het vangen en verhuizen van dit gezinnetje das.

Komt het deze Valentijnsdag goed ? Brengen Mulleners, Kragten en het Natuuronderzoeksbureau Bionet het mannetje terug naar 't Ham ? Ze kunnen beide dassen nog een mooie Valentijnsdag bezorgen ! Marieke en Joost hopen van harte dat dit gebeurt !

Zeventien (17) natuur- en milieuorganisaties en zevenveertig (47) mensen uit verschillende hoeken en met verschillende functies op persoonlijke titel steunen Marieke en Joost van de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o. in hun inmiddels 'strijd' om de dassen in deze voor hen meest kritische en kwetsbare periode tot medio juli met rust te laten.

Op social media groeit de steun en op alle mogelijke manieren wordt hulp aangeboden. Van voedsel voor de dassen tot een donatie. Sommigen zouden het vrouwtje das willen gaan bevrijden. Maar daar help je haar niet mee weten Joost en Marieke. Het beste voor haar en haar maatje zou zijn wanneer de rust onder de TV-toren terugkeert en ze beide weer vrij in hun vertrouwde omgeving hun kostjes bij elkaar kunnen scharrelen. Om samen jongen groot te kunnen brengen. Daarnaast zou het netjes zijn wanneer Mulleners en Kragten en de vangers van Bionet als compensatie voor hun mishandeling, het uithongeren van deze dassen en het verwonden van het mannetje ze in 't Ham een tijdje extra voer aanbieden vinden de vrijwilligers. Wat hen betreft worden het raster en de vangkooien vandaag nog opgeruimd en wordt het vrouwtje herenigd met haar maatje.

De landelijk actieve stichting Das&Boom, IVN Roermond e.o., Milieugroep Roermond, Natuur en Milieufederatie Limburg, de Dassenwerkgroepen Limburg, Horst-Venray en Brabant, Caring Vets Limburg, Landschapsvereniging de Kringloop Linne, Groen Hart Leudal, IVN 'De Steilrand', de Natuurvrienden Blitterswijck, Partij voor de Dieren Limburg, de Dierenbescherming Limburg, Heemkundekring Echter Landj en haar natuurwerkgroep Pepijnsland en de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen (MHVS), en op persoonlijke titel Betty Salden, Nettie Sleutels, Janne Opmeer, Willy de Koning, Thei Luijten, dierenarts van Dijk, Wiel Aelen (lid van de Zoogdierwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg), Pascale Plusquin (statenlid voor de Partij voor de Dieren en kandidaat Tweede Kamerlid), Phlip Bossenbroek, Hans Heijnen (oud directeur van de Natuur en Milieufederatie Limburg), Peter Keijzer, Marijn Heuts, Meinse van der Velde, Peter Schouten, Gonnie Perrée, Noud de Ponti, Marjo Jongen-Salden, Susan Frenken, Maurice Smeets, Brigitte Gijsman, Julian Bodelier, Raymond Cammans, Francisco Tavares, Lottie Cammans-de Bie, Lothar Rutten, Arno van Stipdonk, Sander C., Marly en Harrie Beursgens, Karin Salden, Hans Kusters, Hans Kuijk, Peter en Joke Meijs, Neele Aerts, Annelies Wienen, Nolda van Asseldonk, Lianne Zeevenhoven, Gonny Vervuurt, Dick Knook, Liesbeth Weitjens, Anne-Francine van Gogh, Jacomien Cox, Caroline v/d Sanden, ing. W.H.M. Tegels (ecoloog) en omwonenden Jet Scheepers en Lieke Mackelenbergh, steunen Marieke en Joost in deze oproep aan Mulleners en Kragten en het Natuuronderzoeksbureau Bionet om (1) onmiddellijk te stoppen met het vangen van dit hoogzwangere of al bevallen vrouwtje das en om (2) haar maatje deze Valentijnsdag terug te brengen!

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar de Zoogdierwerkgroep, zoogdierwerkgroep@ivnroermond.nl