Ledenbeleid 2024

01: Doel Ledenbeleid

IVN Maastricht (IVNM) is een autonome afdeling van IVN Nederland (IVN). Het is een vereniging die geheel bestaat uit leden. IVNM wil met laagdrempelige natuurbeleving mensen inspireren de natuur te ontdekken, te beleven en te beschermen. Dat is mogelijk door de kennis en ervaring van onze leden over te dragen aan andere leden en niet-leden. Voor het realiseren van deze NME (natuur- en milieueducatie) -doelen is de inzet van enthousiaste actieve leden onmisbaar. 

Leden zijn op verschillende manieren betrokken, van slapend lid tot actief lid. Daar is niets mis mee, maar voor het realiseren van de NME-doelen zijn actieve leden nodig. Het op peil houden van vooral het actieve ledenbestand, heeft voortdurende aandacht nodig. 

We zien dat veel leden IVN een warm hart toedragen, maar niet deelnemen aan verenigingsactiviteiten. IVNM wil dit veranderen. IVNM wil meer leden betrekken bij activiteiten van de vereniging én zoekt meer leden die zich actief inzetten voor de vereniging. 

Indien alle leden van de afdeling inzicht en kennis hebben van beleid, afspraken en beschikbare hulpmiddelen, gaan meer leden meedoen aan activiteiten en gaan meer leden zich met plezier en voldoening actief inzetten voor natuurbeleving, natuur- en milieueducatie en duurzaamheid. 

In het voorliggende beleidsplan volgt IVNM de aanpak van de Vereniging van Nederlandse Organisaties voor Vrijwilligerswerk namelijk: Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden en Beëindigen. Per onderdeel is het beleidsuitgangspunt en operationeel beleid benoemd. IVNM voegt een B toe, namelijk de B van Betrekken. 

In het vervolg van het beleidsplan worden eerst enkele begrippen omschreven en vervolgens  wordt het beleid langs de zes B’s uiteengezet.  

02: Begrippen

Onder leden verstaan we iedereen die lid is van IVNM. Passieve leden zijn leden die wel lid zijn maar niet deelnemen aan activiteiten van IVNM. Iets minder passieve leden zijn leden die wel deelnemen aan activiteiten, maar die geen lid zijn van een werkgroep en zich ook anderszins niet actief inzetten voor de verening. Actieve leden zijn leden die zich daadwerkelijk inzetten voor het realiseren van de NME-activiteiten. Hun inzet varieert van het rondbrengen van het verenigingsblad Humus tot het zelfstandig organiseren van NME-activiteiten. De mate waarin iemand actief is, is niet van belang om actief lid genoemd te worden. In de actieve ledengroep maakt IVNM tot slot nog een onderscheid tussen actieve leden en kaderleden. Kaderleden zijn actieve leden die bestuurslid of coördinator van een werk- of projectgroep zijn. Het bestuur bepaalt wie tot de kaderleden en actieve leden gerekend worden.

Onder Vrijwilligers worden actieve leden en kaderleden verstaan die hun werkzaamheden op basis van vrijwilligheid verrichten. 

03: Werkwijze 

Betrekken

We willen mensen betrekken bij de vereniging c.q. verleiden tot lidmaatschap de vereniging. Hiertoe hanteren we diverse middelen. 

In het werven van nieuwe leden hanteert IVNM diverse communicatiemiddelen zoals (lokale) pers, de lokale TV, social media en flyerservice. Het verleiden van geïnteresseerden gebeurt doorgaans met publieksactiviteiten en cursussen. 

Aan publieksactiviteiten kan iedereen, ook niet-leden, om niet meedoen. De activiteiten worden georganiseerd door een actief lid. De deelnemers ontvangen na afloop informatie over IVNM  en worden geattendeerd op de activiteitenagenda en op de voordelen van lidmaatschap. 

Ook aan een cursus kan iedereen meedoen. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Een lid ontvangt korting op de cursusprijs. 

In het kader van “betrekken”/werven leden, besteden we aandacht aan de voordelen van lidmaatschap. 

Nieuwe leden willen we graag overhalen om actief te worden. We noemen dat “Binnenhalen”.

Binnenhalen

Het beleidsuitgangspunt is binnenhalen van nieuwe actieve leden. Door deel te nemen aan publieksactiviteiten worden mensen vaak enthousiast. Het aanbod van publieksactiviteiten trekt ze over de streep om lid te worden. En dan komt het grote probleem om de hoek kijken. Het grootste probleem bij een vereniging en dus ook bij IVN Maastricht is het binnenhalen van nieuwe actieve leden. De kadercursussen (voorbeelden: cursus voor Natuurgids, landschappengids of jeugdbegeleider) zijn een potentiële bron van nieuwe actieve leden. In deze cursussen vragen we deelnemers om actief te worden, maar dat is geen verplichting. 

Dit betekent dat actief contact gezocht moet worden met de nieuwe gidsen, bij voorkeur al tijdens de cursus, om ze bij de eigen afdeling te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van coaching door een ervaren IVN-er. 

De korte cursussen leveren vaak veel nieuwe leden op, maar die worden niet altijd actief. Het is wel een manier om ze geïnteresseerd te krijgen voor het werk van IVN Maastricht, ook omdat velen zich opgeven voor de e-mailservice. 

Door het jaar melden zich nieuwe leden aan, waaronder potentiële actieve leden. Het is daarom  belangrijk snel contact te leggen met een nieuw lid en een beeld te krijgen van de interesses, ambities, kennis en ervaring van de nieuweling. IVNM gaat voor een warm onthaal, open mind en luisterend oor.

Het stappenplan voor nieuwe leden is als volgt:

  1. Op het aanmeldingsformulier kunnen nieuwe leden aangeven of ze actief willen worden. 
  2. Nieuwe leden krijgen een welkomstpakket.
  3. Nieuwe leden  worden in de het bestuur besproken. Afgesproken wordt of en hoe een nieuw lid wordt benaderd.  
  4. Indien een nieuw lid interesse heeft voor een werkgroep, projectgroep of cursus, wordt deze doorverwezen naar de betreffende coördinator. Deze laatste wordt hierover geïnformeerd. Indien een nieuw lid interesse toont om anderszins actief te worden, dan worden hierover concreet afspraken gemaakt. IVNM beschikt over profielschetsen waarmee gemakkelijker de juiste persoon bij de juiste klus gevonden kan worden. Besproken interesses kunnen de basis vormen voor het opzetten van nieuwe activiteiten, projecten en/of inzetten van andere communicatiemiddelen.
    IVNM staat open voor verbeteren en veranderen. 
  5. Nieuwe leden worden één keer per jaar uitgenodigd voor een activiteit.  

 

Begeleiden

Indien (nieuwe) leden zich aansluiten bij een werk-/projectgroep, is het de taak van de coördinator om de nieuweling op weg te helpen en te begeleiden. IVNM wil voor hen een warm bad zijn. Dit geldt ook voor leden die een kadercursus hebben gevolgd. Indien gewenst kan binnen de werk-/projectgroep een coach worden toegewezen. Wanneer mensen actief willen worden, kan IVNM ze helpen met reeds aanwezige voorbeelden, materialen of meelopen met cursussen, excursies etc. 

Een veilige omgeving is belangrijk voor iedereen, dus ook voor actieve leden. Met het beleid zoals dat is verwoord in de beleidsdocumenten “Omgangsvormen” (IVNM-17), “Gedragscode voor omgang met minderjarigen” (IVNM-18) en Protocol bij (een vermoeden van ) seksueel misbruik bij jeugdigen “(IVNM-19) is de handleiding “In Veilige handen” van het landelijk IVN vertaald naar de praktijksituatie van IVN Maastricht. 

Handleidingen en informatie over vergoedingen, verzekeringen en ARBO worden onder de aandacht gebracht en beschikbaar gesteld door de secretaris.

Kaderleden vervullen een belangrijke rol in het begeleiden van actieve leden. 

Belonen

Vrijwilligers, actieve leden en kaderleden die hun werkzaamheden op basis van vrijwilligheid verrichten, worden gewaardeerd voor het werk dat ze verrichten. Leden wijzen op onkostenregelingen en vergoedingen is vanzelfsprekend, maar vooral middels attenties als blijk van waardering zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse dag voor de actieve leden. Daarnaast kunnen zich bij individuele leden persoonlijke omstandigheden voordoen die wat extra aandacht nodig hebben. Het is de taak van de kaderleden om hierop alert te zijn, aandacht te geven  en actie te ondernemen.    

Behouden

Om actieve leden actief te behouden is het bevorderen van deskundigheid een belangrijk aandachtspunt. Zo worden nieuwe natuurgidsen die excursies willen geven of een kinderactiviteit willen opzetten, begeleid door ervaren gidsen. Actieve leden kunnen cursussen volgen op kosten van de vereniging mits vooraf aan het bestuur toestemming is gevraagd.    

Beëindigen

Het is belangrijk om te weten waarom iemand zijn/haar lidmaatschap opzegt. Dit kan zinvolle informatie opleveren over waar de afdeling tekort schiet. Een exitgesprek of evaluatiegesprek geeft positieve aandacht en levert relevante informatie op. Indien een actief lid het lidmaatschap opzegt, wordt dit gemeld in het bestuur. Vaak is de reden bekend. Zo niet, dan neemt het bestuur contact op met het oud-lid. 

Omgangsvormen

Zie IVNM-17 versie 1 van 30 maart 2016 met als bijlage het protocol bij (een vermoeden van ) seksueel misbruik bij jeugdleden ( IVNM-19 versie 1 van 30 maart 2016)

04: Vaststelling

Het ledenbeleid 2024 is door het bestuur van IVNM vastgesteld op 3 april 2024