(Jubileum)wandelingen

Omdat IVN Maastricht in 2021 50 jaar bestond zijn er dat jaar wandelingen door de buurten van Maastricht  georganiseerd met als thema ‘Natuur in de buurt’. Om iedereen te laten genieten van deze wandelingen hebben we de route met routebeschrijving op de website gezet. Zo kan iedereen deze wandelingen alsnog lopen en genieten van de natuur in Maastricht.

Ook dit jaar gaan we door met onze excursies met gids én individuele wandelingen met routebeschrijving. Deze zijn steeds terug te vinden op deze pagina.

Over de natuur in en om Maastricht is een prachtig boek verschenen: ‘Natuurlijk Maastricht – Compacte stad in een weids landschap’. Het boek kost € 19,50 en is te verkrijgen bij het Natuurhistorisch Genootschap, Boekhandel Dominicanen en Boekhandel de Tribune.

Wandelingen 2022

Belvédèreberg/Lanakerveld – Nieuwe toekomst op oude grond
Een wandeling ten noorden van Maastricht, over oude vuilstortplaatsen en het oudste landbouwgebied van Nederland. Plekken waar allerlei nieuwe initiatieven plaatsvinden m.b.t. natuurontwikkeling en schone energie.
Wandeling Belvédèreberg/Lanakerveld

Wandelingen 2021 (Jubileumjaar)

Jubileumwandeling Itteren
Een wandeling door het dorp Itteren en het nieuw ontwikkelde natuurgebied dat ontstaan is door het Grensmaasproject.
Jubileumwandeling Itteren

Bomenwandeling Amby (IVN Bomenfestival)
In het kader van het IVN Bomenfestival is deze wandeling in Amby uitgezet o.a. langs de oudste boom van Maastricht. Download ook het aanvullende document over deze wandeling met veel foto’s en wetenswaardigheden over de bomen.
Bomenwandeling Amby

Bomenwandeling Amby met foto’s en wetenswaardigheden over de bomen

Jubileumwandeling Sphinxkwartier/Hoge en Lage Fronten/Boschpoort
Wandelen door een groene en waterrijke buurt in de ‘uithoek’ van Maastricht, een pareltje waar weinigen weet van hebben.
Jubileumwandeling Sphinxkwartier/Hoge en Lage Fronten/Boschpoort

Jubileumwandeling Sterwandeling 2021:
ENCI-groeve en Sint-Pietersberg
Een pittige wandeling o.a. door de ENCI-groeve, via de trap omhoog naar het uitzichtpunt, over het plateau en langs de westelijke helling van de Sint-Pietersberg. Klimmen en dalen!
Jubileumwandeling ENCI-groeve en Sint-Pietersberg

Jubileumwandeling Jeker, berg en dal
Op 26 juni 2021 werd bij de Jubileumplek ‘Eik en Beuk’ de trap naar deze plek officieel geopend door Loco-burgemeester Vivianne Heijnen, daarbij geassisteerd door Frenk Janssen van Natuurmonumenten. Voor de leden werd een mooie wandeling uitgezet, die via het Jekerdal, de Cannerberg met het Cannerbos en de Sint-Pietersberg met het ENCI-bos, langs de Jubileumplek voert. Een memorabele wandeling!
Jubileumwandeling Jeker, berg en dal

Jubileumwandeling Wolder/Campagne/Biesland
Een heel afwisselende wandeling met veel natuur in de buurten. Mooie uitzichten op de Sint-Pietersberg en het Jekerdal. Geniet vooral van het geweldige panorama richting België vanaf de Susserweg zo’n honderd meter voorbij de Apostelhoeve.
Jubileumwandeling Wolder/Campagne/Biesland

Jubileumwandeling Stadspark/Jekerkwartier
Het Stadspark en het pittoreske Jekerkwartier zijn meer dan de moeite waard om doorheen te wandelen. Alleen al de overgebleven stadsmuren met hun unieke flora maken deze wandeling een unieke beleving…Maastricht op z’n mooist!
Jubileumwandeling Stadspark/Jekerkwartier

Jubileumwandeling Heugem/Randwyck
Een wandeling die door het voormalige dorp Heugem en de nieuwbouwwijk Randwyck voert én natuurlijk langs de Maas. De Maas en Heugem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Jubileumwandeling Heugem/Randwyck

Jubileumwandeling Amby
Een verrassende wandeling door Amby met veel markante punten in deze route. Er is niet alleen aandacht voor natuur in de buurt, maar ook voor cultuur. En die is volop aanwezig!
Er zijn 2 mogelijkheden om deze wandeling te lopen:

  1. wandel, met de route op je smartphone. Open deze link dus op je smartphone: Jubileumwandeling Amby/smartphone
  2. wandel met een op papier uitgeprinte route. Open deze link dus op je PC:
    Jubileumwandeling Amby/printversie

Jubileumwandeling De Heeg/Heer
Deze wandeling voert door de buurten De Heeg en Heer. Een afwisselde wandeling door de vele groenzônes in De Heeg, langs een Tiny Forest, een waterbuffer in Heer en de mooie kloostertuin Opveld.
Jubileumwandeling De Heeg/Heer

Nieuwjaarswandeling 2021
Een wandeling door het Jekerdalpark en de parkengordel van Maastricht.
Afstand ongeveer 5,5 km. Gemakkelijk begaanbaar.
Nieuwjaarswandeling