Op pad in de Houtkamp - Leiderdorp met de IVN routes app

Het centrale park van Leiderdorp is vanaf 1970 aangelegd in landschappelijke stijl. Hier en daar zijn nog sporen van het boerenbedrijf van vroeger te zien. Ook enkele namen van de paadjes verwijzen naar lang vervlogen tijden. Zo herinnert het Munnikenlaantje aan het middeleeuwse klooster Engelendaal. Ook is er een Heemtuin in het park: een tuin waarin zoveel mogelijk, deels regionale, landschapjes met elk zijn eigen specifieke biotoop zijn aangelegd. De oude elzenwal is een overblijfsel van het voormalig polderlandschap. Vergeet niet een rondje te maken om het vennetje met zijn rijke vegetatie van de Waterschapsheuvel. Het beperkt geopende gebied roept de sfeer op van het boek ‘Watership Down’.
In elk seizoen en jaargetijde is het heerlijk vertoeven in het natuurlijk beheerde park. Er zijn volop recreatiemogelijkheden voor jong (kinderboerderij en speeltuin) en oud (brasserie en op zondag de imker). Op zondag is de imker aanwezig bij zijn bijenvolken. Voor de ontspanning kan er heerlijk worden gewandeld. De Werkgroep Leiderdorp van IVN Leidse regio organiseert regelmatig activiteiten in het park (maar ook in de Leiderdorpse polders). De uitgezette wandelroutes met daarin korte beschrijvingen van planten- en dierenleven zijn ook op eigen gelegenheid te belopen met behulp van een smartphone. Download op je toestel de IVN Routes app , zorg dat plaatsbepaling tijdens het gebruik van de app aanstaat en zoek daarna op plaatsnaam Leiderdorp.
Kijk goed of de wandeling wel geschikt is voor het specifieke moment van het jaar. Download de route en ga dan naar het startpunt. Veel plezier!