De wolf is gevaarlijk voor de mens. Feit of fabel?

De wolf is gevaarlijk voor de mens. Feit of fabel?

Deventer 5 maart 2022

Op de site van Natuurmonumenten stond op 24 februari dit stuk over de wolf.

Wolven vermijden mensen. Ze merken mensen vroeg op en meestal vluchten ze dan of verstoppen ze zich. Mocht je toch een wolf tegenkomen: blijf rustig en houd afstand. Net als bij andere grote wilde dieren. En vergeet vooral niet te genieten van de zeldzame ontmoeting.

Berichten over wolven die mensen aanvallen stammen uit het verleden en zijn voor een groot deel terug te voeren op hondsdolheid, een ziekte die in Europa nu nauwelijks meer voorkomt.

Wat als je een wolf tegenkomt?

De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen is heel erg klein. Wolven zijn schuw en laten zich niet makkelijk zien. Zelfs hun sporen zijn lastig te vinden. Niet iedere waargenomen wolf blijkt ook een echte wolf te zijn. Vaak gaat het om loslopende honden. Lees hier hoe je een wolf herkent.

Mocht je het geluk hebben een wolf tegen te komen, dan zijn dit de adviezen:
    • Neem langzaam afstand en loop hem niet achterna.
    • Heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn.
    • Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken.
    • Voer de wolf niet.

Bekijk het dier in alle rust en probeer een foto of filmpje te maken. Geef je waarneming door aan het Wolvenmeldpunt. Zij verzamelen alle waarnemingen om een beter beeld van de wolf te krijgen en hem beter te kunnen beschermen.

Wennen aan de wolf

Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Sinds hij wettelijk beschermd is, verspreidt de wolf zich op eigen kracht naar de plekken waar hij ooit leefde. Een aanwinst voor de biodiversiteit in ons land. De wolf heeft zijn plek gevonden, maar hoe zit dat met ons? Wij moeten weer wennen aan de aanwezigheid van een groot roofdier in ons midden. Lees verder.

Meer over de wolf

    • Eet een wolf vooral schapen?
    • Hoort de wolf thuis in Nederland?
    • Alles over het leven van de wolf.
    • Lees hier het oorspronkelijke bericht van Natuurmonumenten.

Deel deze pagina