Vogels

Verslag vogelwandeling in de Kruisbergse bossen bij Doetinchem op zondagmorgen 17 maart 2024

De Oude IJsselstreek 26 maart 2024

Begeleiding Frans Witjes, Gert Jan Hoornenborg en Jeroen Hoveling (spontaan)

In totaal waren we met ongeveer 35 personen aanwezig, waarbij zelfs 2 kinderen. Gezien het aantal splitsten we ons op in 2 groepen. De weersomstandigheden waren prima, droog met af en toe zelfs een beetje zon. Fijn om Jeroen met zijn goede oren in mijn groepje erbij te hebben. Al met al viel het aantal waarnemingen mee maar het viel niet mee om alle vogels in beeld te krijgen. Maar voor geoefende oren is horen ook scoren. Helaas ging dit voor sommige beginners nog niet op. Maar is dat dan ook niet de uitdaging van het vogels leren kennen, elke keer weer een of twee extra op gehoor herkennen? Gelukkig is Merlin een goede hulp.

In beide groepjes werden de volgende waarnemingen gedaan:

Holenduif

Houtduif

Grote Bonte Specht

Boomklever

Roodborst

Winterkoning

Huismus

Staartmees

Koolmees

Pimpelmees

Zanglijster

Merel

Groene Specht

Meerkoet

Dodaars

Tjiftjaf

Spreeuw

Sperwer

Buizerd

Blauwe Reiger

Gaai

Zwarte Kraai

Ekster

Vink

En nog twee soorten die Frans alleen had gehoord, dit waren de Zwarte Specht en de Grote Lijster en verder zag hij nog een sperwer.

Jeroen hoorde nog een kuifmees, boomkruiper, sijs, glanskop, geelgors en een goudvink en in deze groep werden meerdere goudhaantjes gezien en zelfs een vuurgoudhaan gehoord, ook liet de middelste bonte specht zich nog zien, maar de dodaars liet zich hier alleen horen.

Gert Jan Hoornenborg

Ontdek meer over

Deel deze pagina