Biodiversiteit

Verslag Natuurcafé IVN op 15 maart

De Oude IJsselstreek 25 maart 2024

Op vrijdagavond 15 maart 2024 vond het tweede natuurcafé plaats. Met dertig bezoekers werd het een levendige avond in het Grand Café van de Turmac Cultuurfabriek te Zevenaar.

Het thema was biodiversiteit in de tuin. Bij binnenkomst werd een filmpje van het bodemleven getoond. Twee glazen bakken met aarde op elke tafel bracht het belang van een goed bodemleven in beeld. Er werd nog aan toegevoegd dat mierendoosjes en bladblazers beter niet gebruikt kunnen worden. Na deze eerste tip volgde de fenolijn. Geweldig hoeveel mensen de natuur hadden beleefd en hun waarnemingen wilden delen. Van kraanvogels tot dagpauwogen.

Daarna werd het serieus: de biodiversiteit daalt sterk in Nederland. Maar het aantal soorten leven in tuinen en op balkons kan verrassend hoog zijn. Door deze plekken in stad en dorp goed in te richten vormen al deze postzegeltjes groen samen een enorm natuurgebied.

Vervolgens gingen we aan de slag. In vijf groepen zochten we aan de hand van plaatjes uit hoe onze tuin het beste ingericht zou kunnen worden. Er werd gediscussieerd en gelachen en iets bij de bar besteld. De meeste bezoekers hadden het goed begrepen. Water, afwisseling van hoogtes en inheemse planten zorgen voor veel soorten in je tuin.

De pubquiz verliep niet vlekkeloos maar zorgde voor beweging en ontspanning. En velen zullen nog eens goed kijken wat nu de voorkant van een regenworm is. Bij het duurzaamheidsduwtje werd het belang van inheems en biologisch nog eens benadrukt. En de tip om samen te werken met je buren of aan te sluiten bij Land van Ons.

De avond werd afgesloten met mooie beelden uit eigen tuinen en tot slot een zelfgeschreven gedicht. En wie wilde kon daslook of grote kaardenbol meenemen.

Het volgende natuurcafé is op vrijdag 11 oktober. In de tussentijd gaan we de natuur in de buitenlucht beleven.

Ontdek meer over

Deel deze pagina