Verslag excursie Lobberdense Waard Oost op 14 april

De Oude IJsselstreek 1 mei 2024

IVN-gidsen Fred, Han en Colette namen op een droge zondagmorgen 17 enthousiaste gasten mee op struintocht in de Lobberdense Waard. We verzamelden ons aan het begin van de Lobberdenseweg, gezien vanaf de Rijndijk in Pannerden. Naast natuurbeleving gaf deze excursie ook informatie over het ontstaan van dit gebied en over de toekomstplannen.

De gezamenlijke delfstofwinners graven komende jaren de klei verder af en beginnen dit jaar met het ontzanden. Daarvoor is een geheel nieuwe zandklasseerinstallatie gebouwd die elektrisch wordt aangedreven. Het zand wordt opgezogen en vanaf de fabriek per boot afgevoerd.

Als resultaat zal er veel meer ruimte voor hoogwater ontstaan. De uiterwaarden worden uiteindelijk ingericht met waterplassen, verhoogde vluchtplaatsen, ooibossen, moerasgebiedjes, en wilde weilandjes. Een paradijs voor de natuur en kleinschalige recreatie. Zie de mooie website www.lobberdensewaard.nl

Werk in uitvoering dus, maar wij doken het oostelijk ooibos in dat er sinds de jaren zestig onaangeroerd bij ligt. Een boer was zondagmorgen zijn akker aan het inzaaien en dus moesten wij met de hele groep een alternatieve route nemen. Over ongelijk terrein, over prikkeldraad, door de bloeiende meidoorns en door de sloot. En vervolgens stonden we in het prachtige sprookjesachtige ooibos. Veel pinksterbloemen en bloeiend hondsdraf maar voor de vlinders was het nog te koud. Wel indrukwekkend veel niet-stekende muggen die bij elke stap om je heen dansten.

De zanglijster, zwartkop, tjiftjaf en vele andere vogels floten. De sporen van de bever waren duidelijk te zien. Een ree rende rustig voor ons weg en konden we over de akker nastaren. De weilanden lagen er nog wat maagdelijk bij. Niet veel meer dan een enkel kikkertje en een aparte zeggesoort, maar de gasten voelden wel de sfeer van dit mooie verscholen gebiedje. In het sparregat vloog een ijsvogeltje, maar dat ging zo snel dat maar enkelen het hadden gezien. De gasten waren niet bang voor de modder of voor de koeien en zo bereikten we met z’n allen keurig na twee uur het startpunt.

Deel deze pagina