Overig

Op pad met de juffen en de meesters van de toekomst

De Oude IJsselstreek 28 mei 2023

Op de eerste zomerse dag van het jaar gingen we op uitnodiging van de Iselinge Hogeschool gedurende de dag met vijf klassen 1e jaars Pabo studenten de Slangenburg in. De studenten, die afkomstig zijn uit de wijde regio, hebben een eigen natuurgebied gekozen waarin ze de docenten mogen rondleiden.

Over de manier waarop je dat zou kunnen doen hebben drie gidsen (Gert Jan, Peter en Henk) een en ander laten zien.

Gert Jan had een selectie gemaakt van alle op dit moment in de Slangenburg voorkomende flora en fauna. Op basis van 16 zelf gekozen dieren en planten gingen we per klas op stap voor een rondwandeling. Binnen de klas hadden zich tweestallen gevormd die samen op zoek gingen naar de gekozen planten en dieren. Alle gevonden exemplaren mochten worden aangevinkt waarbij het spelelement erop gericht was om als eerste bingo te hebben. Uiteindelijk is het meerdere teams gelukt om alle vakjes af te vinken.

Omdat de deelnemers in de toekomst met jonge kinderen de natuur in gaan hebben we gekozen voor het belevingsmodel. Laat de kinderen alle zintuigen gebruiken om vertrouwd te worden met die natuur: zien – horen – voelen – proeven – ruiken.

Zien: torenvalk, mandarijneend, lariks, loop en vraatsporen.

Horen: specht, muggen, hoornaar.

Voelen: verschil schors beuk, douglas, eik.

Proeven: zuring, look zonder look.

Ruiken: meidoorn, look zonder look, stinkende gouwe.

Hoewel we als gidsen moesten concurreren met de alom en in ruime mate aanwezige muggen kunnen we toch spreken van een geslaagde dag. Volgend jaar mogen we weer. Later op de middag kwam de regen met bakken uit de lucht maar toen was iedereen gelukkig alweer veilig thuis of op school.

22 mei 2023 –  Gert Jan, Peter en Henk.

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina