Vlinders

Op insectenjacht in het Azewijnse Broek

De Oude IJsselstreek 4 september 2024

Zondagmiddag 1 september stond in het teken van (vliegende) insecten in het Azewijnse Broek. Regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel organiseerde deze interessante excursie, vanwege de toenemende belangstelling voor deze diergroep. Dat bleek ook wel uit de opkomst van meer dan 20 deelnemers, inclusief een viertal kinderen, op deze zonnige en warme (bijna 30°C!) nazomer dag.

Frank ter Berg (coördinator van de werkgroep) heette iedereen van harte welkom en stelde de andere gidsen voor, onder wie de ervaren Wim Gerritsen die hier al jarenlang dagvlinders en libellen telt voor de Vlinderstichting. Hij en Jeltje Berendsen(3e gids) monitoren, samen met enkele andere vrijwilligers, de flora en fauna in dit gebied. Wim liet even zijn uitrusting zien voor deze excursie: een vlinder-/libellennet en een witte paraplu met stok om op laaghangende takken te kloppen en kleine beestjes op te vangen.

Het bedrijf Netterden Zand en Grind wint hier al 50 jaar grondstoffen maar zet ook in op natuurontwikkeling rondom de waterplassen, die hier door de afgraving zijn ontstaan. De jaarlijks monitoring wordt vastgelegd in inventarisatierapporten (door Stichting Staring Advies) en heeft al veel gegevens opgeleverd van inmiddels 3000(!) dier-, planten- en paddenstoelensoorten. Daaronder vallen o.a. 47 libellen, 35 dagvlinders en maar liefst 654 soorten nachtvlinders. De afwisseling van water met ruigte, wat kalere zandige stukken en bomen en struiken maakt dat veel soorten zich hier thuis voelen. Al lijkt het dit (natte) jaar qua soortenrijkdom en aantallen wel minder te zijn, zoals op wel op meer plekken het geval is. Om de overvloedige begroeiing een beetje in toom te houden liepen er Galloway’s en tegenwoordig lopen er enkele koeien van het Hereford ras.

Wim had een ‘streeplijst’ meegebracht om de insectensoorten die we onderweg tegen konden komen te noteren.
De groep werd in tweeën gesplitst om de route rondom de noordelijke waterplas bij de Azewijnsestraat in tegengestelde richting te lopen, waarbij ze elkaar halverwege weer zouden ontmoeten.

Het warme en zonnige weer zorgde voor flink actieve vlinders, libellen en andere insecten, die echter nauwelijks stil bleven zitten. Gelukkig viel met (vlinder)kijkers, net en paraplu toch nog wel het een en ander op naam te brengen. Resulterend in deze lijst van de groep van Wim:

De andere groep had, ter aanvulling van de lijst nog o.a. een kleine vuurvlinder, grote keizerlibel, veelstippelig Aziatisch lieveheersbeestje + pop en een bessenschildwants gezien. Hieronder wat foto’s van de diverse waarnemingen, waaronder ook brugspin en wespspin (vallen met hun 8 poten niet onder de insecten).

Foto’s: Ina van der Vlist
Foto’s: Ina van der Vlist
Gewone kielwantsen (Foto: Wim Gerritsen)

Foto’s (ook die bovenaan dit artikel): Wies Nijhuis

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina