Landschap

Knotten!

De Oude IJsselstreek 10 december 2023

Het was even zoeken naar een geschikte werklocatie voor onze werkgroep Landschapsbeheer.
Twee beoogde adressen waren te nat en vielen om die reden af – veiligheid boven alles!
Gelukkig heeft onze coördinator een lijst met méér aanvragen dan er werkdagen in een jaar zijn, dus een minder zompige locatie was snel gevonden.

Op 9 december, de tweede zaterdag van de maand, verzamelen zich ongeveer 15 werkgroepleden aan de Spaanselaan in Westendorp. Hier gaan we twaalf wilgen knotten, onderdeel van een dubbele rij wilgen. De rij ligt op de grens van het Hoenderbosch, waar we een aantal jaren eerder ook aan het werk zijn geweest. Na afloop bleek toen dat we niet alleen de rij wilgen van de aanvrager hadden geknot, maar óók de bomen van de buren :).
Gelukkig vond de buurvrouw dat destijds geen probleem, vandaag zijn we van harte welkom!

Het weer is prima, er schijnt een waterig zonnetje en het is niet koud. De wilgen zijn in vijf jaar tijd uitgegroeid tot flinke knapen van bomen. Sommige zijn zo groot dat de knotter bovenop de kroon, als een vogel op zijn nest, de staken af kan zagen.

Dit keer maken we geen takkenril. De afgezaagde takken worden op een paar plekken verzameld, bij elkaar ontstaan er drie grote stapels, een goede basis voor een Paasvuur.

Er wordt hard doorgewerkt, ‘s middags wordt er veel regen verwacht. Vóór de lunch zijn we klaar en is alles opgeruimd. We genieten van de soep en praten gezellig na.
De eerste regendruppels vallen op weg naar huis – wat een strakke planning…!

Een tiental flinke staken -potels- worden opgehaald en krijgen een nieuw leven aan de Rabelingstraat in Silvolde. Over een jaar of vier een nieuw werkadres erbij?

Ontdek meer over

Deel deze pagina