Overig

Herfstknutsels – verslag van een jeugdactiviteit op zaterdag 4 november in De Ruumte in Halle

De Oude IJsselstreek 12 november 2023

Hoewel het regende, druppelden vanaf 13.30 uur de eerste ouders met kinderen binnen. Na een inleidend praatje van Tonnie werden de 11 kinderen en 6 ouders/grootouders aan het werk gezet met een glazen jampotje, appels, meel en andere ingrediënten wat uiteindelijk een smakelijk appeltaartje uit de oven opleverde.

Het filmpje over paddenstoelen moest verschillende keren worden afgespeeld vanwege een probleempje met de oven. Tijdens de derde keer afspelen was de interesse zodanig geluwd dat enkele kinderen van hun stoel vielen en het tijd werd om naar buiten te gaan.

Op weg naar het bos werd op een oud houten hek een korstmos ontdekt dat onder de loep op een futuristisch landschap leek. In het bos waren diverse paddenstoelen te vinden, waaronder bijzondere exemplaren die op een dennenappel groeiden. Ook de berkenzwam, de inktzwam en de trilzwam trokken de aandacht. Met de buit aan bladeren, mos, dennenappels, eikels en takjes werd de terugtocht aanvaard.

De opdracht was om met de in het bos gevonden materialen een mobile te maken. Met veel enthousiasme en vooral veel lijm werd deze opdracht uitgevoerd wat de meest fantastische resultaten opleverde: van een kerstkransachtige mobile tot een schotel omzoomd met beukennootjesdopjes met in het midden een tuin van gevonden bosvoorwerpen.

Na het uitreiken van het diploma Meester Appeltaartbakker en het proeven van het baksel werden de mobiles ingepakt, de jassen aangetrokken en werd afscheid genomen met woorden van dank aan het adres van de gidsen die op een geslaagde middag konden terugzien.

Gidsen: Jannie, Tonnie, Peter en Ger
Tekst en foto’s: Ger Mientjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina