Klimaat en duurzaamheid

De blik op duurzaamheid

De Oude IJsselstreek 28 mei 2023

Op 23 mei gingen een aantal deelnemers van de laatste Natuurcursus en enkele leden van het team van Regiowerkgroep Graafschap op bezoek bij Aquadomum in Zelhem. Op het idee gebracht door een van de deelnemers waren we nieuwsgierig geworden. En ook een mooie gelegenheid om weer eens bij te praten. Waar IVN voor staat weet iedereen wel, maar het aspect duurzaamheid krijgt pas de laatste jaren de aandacht die het meer dan verdient.

Om 19.30 uur werden we welkom geheten door Henk en Maria Wolbrink en volgde er een rondleiding die deels binnen en deels buiten plaatsvond. Iedereen die zich had aangemeld was aanwezig.

De natuur rondom “het huis in het water” heeft zichzelf gevormd. Alle bomen en planten zijn op eigen kracht op de plek gekomen.  De vijver is gevuld met prachtig helder water en het waterpeil is in alle seizoenen hetzelfde. Het huis bevindt zich voor een groot deel onderwater en voorziet in de eigen energie. Een ingenieuze samenhang van boilers, zonnepanelen, drainage, ventilatie, isolatie, circulatie, een warmtepomp en houtkachels zorgt voor een klimaat dat het gehele jaar door beheersbaar is. Verwarmen en koelen op die momenten dat het nodig is. Het hout dat in het huis in ruime mate aanwezig is komt allemaal van eigen grond.  Het geheel is zelf bedacht, ontworpen en gebouwd en daarmee is een droom gerealiseerd.

De rondleiding werd afgesloten met een film en foto’s van het begin van de bouw tot en met de oplevering. Alle aspecten kwamen daarbij uitgebreid aan bod waarbij ook uitstapjes werden gemaakt naar de andere uitdagingen waar de natuur mee te kampen heeft.

Voor ons als IVN’-ers leuk om te horen dat de inbreng die in de planfase is verleend weleens doorslaggevend geweest kan zijn voor de verkregen bouwvergunning.

Zeker een geslaagde bijeenkomst die volgend jaar een vervolg verdient, al zal het best een uitdaging worden om weer zo’n inspirerende locatie te vinden.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op: https://www.aquadomum.nl

Namens het team Natuurcursus regiowerkgroep Graafschap, Henk Oostendorp

 

 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina