Natuurontdekkast

 

In een zorginstelling is de natuur vaak ver weg. Met de Natuurontdekkast brengen we natuurbeleving naar binnen. Door de levendige natuurvragen waan je je weer even buiten in de natuur.

De verrijdbare kast laat kinderen (en ouderen) in een zorglocatie op een speelse manier de natuur beleven. Dat kan zijn in een ziekenhuis (kinderafdeling), maar ook in een ouderenzorginstelling waar kinderen op familiebezoek komen. Met de Natuurontdekkast speel je het natuurspel, onderzoek je natuurplaten, voer je opdrachten uit en ga je op zoek naar de mooiste natuurverhalen. Er zijn doe-opdrachten, denkvragen, en opdrachten die even moeten wachten tot thuis. Die schrijf je op de ‘thuiskaart’, zo wordt je ook thuis weer gestimuleerd om de natuur in te gaan.

De kast leidt kinderen af van het ziek zijn en ondersteunt het herstel. Meerdere onderzoeken tonen aan dat natuur een positief effect heeft op onze gezondheid en het herstel kan bevorderen. Met de Natuurontdekkast waan je je spelenderwijs even niet meer in de zorg maar in het groen.

Hoe werkt de Natuurontdekkast?

  1. Voorbereiding
    In overleg met de zorgorganisatie wordt de meest geschikte locatie van de Natuurontdekkast bepaald. Ook kijken we welke personen een rol kunnen spelen bij het in gebruik nemen van de kast.
  2. Training
    In de bijbehorende training laten we medewerkers ervaren hoe de Natuurontdekker werkt en zorgen we ervoor dat deze een vaste plek krijgt in het zorgproces.
  3. Service
    Gedurende de periode van twee jaar na de training komt IVN twee keer op gesprek om het gebruik te evalueren, eventuele schade te herstellen en nieuwe natuurvragen te leveren.

Doelgroep: de Natuurontdekkast is ontwikkeld voor kinderen in zorginstellingen maar ook heel goed bruikbaar voor ouderen.

Betrokken partijen: verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers, zorg- en welzijnsmedewerkers.

Prijsindicatie

Natuurontdekker                    €3.500,-
Training (incl. 2 jaar service) €1.500,-
Totaal                                     €5.000,-