Mantelzorgwandelen

Mantelzorg is geen keuze maar overkomt je uit liefde voor een familielid, vriend of buur die behoefte heeft aan zorg. In de veranderende samenleving waar de burger aan zet is, speelt de mantelzorger een centrale rol. In Nederland zijn zo’n 4 miljoen mantelzorgers actief. Eén op de tien mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Om de zorg met plezier vol te houden is het belangrijk de vitaliteit van de mantelzorger te versterken.  

Wat houdt een mantelzorgwandeling in?

Tijdens een wandeling laten IVN-natuurgidsen de deelnemers de natuur beleven. Daarnaast krijgen mantelzorgers handvaten mee om later zelf de ontspanning van de natuur op te zoeken. Rondom de wandeling is het mogelijk om andere activiteiten te organiseren als een lunch, workshop of training.

De focus tijdens een mantelzorgwandeling ligt op:
•    Ontspannen.
•    Ervaren van het effect van natuurbeleving op welzijn.
•    Ontmoeten van lotgenoten.

IVN heeft in de afgelopen jaren voor meer dan 500 mantelzorgers wandelingen georganiseerd. Deze activiteiten werden heel positief beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,6.

‘Fijn in de natuur, met mensen die weten wat zorg inhoudt en kunnen luisteren’. Deelnemer IVN Mantelzorgwandeling.

Bekijk onderstaande video om een impressie van een IVN mantelzorgwandeling te krijgen.

De kracht van de natuur

Natuur heeft een positief effect op vitaliteit en gezondheid. IVN wil natuurbeleving op een laagdrempelige manier onderdeel uit laten maken van het leven van mantelzorgers om zo hun vitaliteit te vergroten. IVN organiseert daarom speciale mantelzorgwandelingen. Om de zorg met plezier vol te houden is het zaak de draaglast te verlichten, de eigen regie te versterken en slimme verbindingen met elkaar te leggen. Natuur kan hierin een belangrijk instrument zijn door de positieve invloed ervan op gezondheid van mensen en de bevordering van beweging en ontmoeting.

Naast mantelzorgwandelen biedt IVN ook een training voor mantelzorgers gericht op het inzetten van natuur voor mensen met dementie. Je leert hoe je met simpele materialen en activiteiten dementerende ouderen de natuur kunt laten beleven en contact te leggen.

Contact Mantelzorgwandelen
Een mantelzorgwandeling organiseer je samen. Vaak is het een samenwerking tussen gemeente, een mantelzorgorganisatie en IVN. Maar ook andere partijen, zoals zorginstellingen, nodigen wij uit het initiatief te nemen!

Geïnteresseerd in het organiseren van een mantelzorgwandeling? Neem dan contact op met Wim Ruis