Proeftuin

Een Proeftuin is een stukje grond van een zorginstelling dat wordt omgetoverd tot een omgeving met eetbare planten, struiken en bomen waarin je van alles kan proeven én ervaren. Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin aan te leggen en ze plukken er letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief: bewoners, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen.

proeftuingeneraties

Eerste ervaringen met Proeftuinen

In 2020 hebben in Boxmeer, Haarlem en Oss ouderen, kinderen, vrijwilligers, buurtbewoners en medewerkers van Gezondheidsbedrijf MSD proeftuinen aangelegd. Zij gingen samen zaaien, planten, proeven en oogsten en plukten letterlijk de vruchten van de samenwerking door ook samen de oogst uit eigen tuin te proeven.

Proeftuin tot bloei!

IVN is de trotse winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds oeuvreprijs. Een deel van het prijzengeld besteden we aan het IVN Bloeiproject: het icoonproject waarmee we de komende jaren nóg meer mensen met de natuur gaan verbinden.

proeftuin-tot-bloei

Doe mee!

Zorginstellingen

Met de Proeftuinen wil IVN ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Ook ouderen in zorgcentra en ouderen met dementie, die vaak geen of slechts beperkte toegang hebben tot de natuur. Terwijl dit juist een belangrijke bron van geluk kan vormen en een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Neem contact op

Contact

Wil je meer over de Proeftuinen weten? Neem dan contact op met Mirjam van Huizen, projectleider Natuur & Gezondheid.

Mail: m.van.huizen@ivn.nl