Proeftuin

Een Proeftuin is een stukje grond van een zorginstelling dat wordt omgetoverd tot een omgeving met eetbare planten, struiken en bomen waarin je van alles kan proeven én ervaren. Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin aan te leggen en ze plukken er letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief: bewoners, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen.

proeftuingeneraties

Eerste ervaringen met Proeftuinen

In 2020 hebben in Boxmeer, Haarlem en Oss ouderen, kinderen, vrijwilligers, buurtbewoners en medewerkers van Gezondheidsbedrijf MSD proeftuinen aangelegd. Zij gingen samen zaaien, planten, proeven en oogsten en plukten letterlijk de vruchten van de samenwerking door ook samen de oogst uit eigen tuin te proeven.

Meedoen Zorginstellingen

Met de Proeftuinen wil IVN ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Ook ouderen in zorgcentra en ouderen met dementie, die vaak geen of slechts beperkte toegang hebben tot de natuur. Terwijl dit juist een belangrijke bron van geluk kan vormen en een positieve invloed heeft op de gezondheid.

Met de Prins Bernhard Cultuurfonds oeuvreprijs kunnen we nog op zes locaties een proeftuin aanleggen dit jaar. Daarnaast is een eigen bijdrage vanuit de zorginstelling nodig. Ben je geïnteresseerd? Houd dan deze webpagina in de gaten voor de laatste updates. Alvast meer informatie? Neem dan contact op met Mirjam van Huizen, projectleider Natuur & Gezondheid.

Mail: m.van.huizen@ivn.nl

Wie zijn er betrokken bij de Proeftuin?

Zorginstelling
De Proeftuin wordt aangelegd bij een zorginstelling voor ouderen. De Proeftuin zorgt zowel voor fysieke vergroening van de zorginstelling als vergroening van het activiteitenaanbod. 

IVN Natuureducatie
De lokale IVN-afdeling en de beroepsorganisatie zorgen samen voor kwaliteit en borging van de Proeftuin.

 

 

 

Basisschool
De leerlingen van een nabijgelegen basisschool helpen tijdens de aanplant, leren van de planten en dieren in de Proeftuin én stimuleren interactie tussen ouderen en kinderen. 

 

Partners
De Proeftuin is dé ontmoetingsplek voor de buurt. Daarom worden verschillende lokale partijen betrokken bij het project. Welke dat zijn is afhankelijk van de lokale situatie. Denk daarbij aan buurtbewoners, buurthuis, organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en meer.
 

Proeftuin tot bloei!

IVN is de trotse winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds oeuvreprijs. Een deel van het prijzengeld besteden we aan het IVN Bloeiproject: het icoonproject waarmee we de komende jaren nóg meer mensen met de natuur gaan verbinden.

proeftuin-tot-bloei