Wateronderzoek!

Wateronderzoek!

De groene revolutie Zeeland 17 september 2020

Hoe gezond is het water bij jou in de buurt? Je kunt op verschillende manieren het water onderzoeken. Welke diertjes zitten er in het water? En welke planten? Is het water helder? 

Waterdiertjes onderzoeken

Welke waterdiertjes je kunt vinden, zegt veel over de kwaliteit van het water. Hieronder zie je een overzicht van de dieren die in schoon, matig schoon en vervuild water leven.

Tabel waterdiertjesMeer over alle waterdiertjes, hoe je ze kunt herkennen en water bijzonder aan is, lees je hier. Als je op zoek gaat naar waterdiertjes, heb je een schepnet, een witte bak, een loeppotje en een zoekkaart waterdiertjes nodig.

Bestel je materialen hier

Houd er rekening mee dat Zeeuws water soms brak (zoet én zout) is, omdat het zoute zeewater naar boven komt. Dan zie je weer net andere diertjes. Meer hierover lees je hier.

Welke waterplanten zie je?

Niet alleen waterdiertjes vertellen je over de waterkwaliteit van de sloot. Ook de waterplanten die in en rondom de sloot groeien vertellen je meer. In sloten met helder water groeien planten die onderwaterbladeren hebben. Deze bladeren produceren veel zuurstof, zo kunnen vissen en andere waterdiertjes hier makkelijker leven. 

Groen bezig ZeelandMeer over waterplanten lees je hier.

Hoe helder is het water?

De helderheid van het slootwater is een indicator voor de waterkwaliteit. Deze wordt gemeten met de Secchi-schijf. Wereldwijd wordt deze methode toegepast als een eenvoudige maat voor de waterkwaliteit. Je kunt jouw Secchi-schijf kopen, of er eentje zelf maken van een cd of dvd die je niet meer gebruikt. 

Groen bezig ZeelandAan de slag met jouw Secchi-schijf? Hier lees je hoe je het werkt.

Slootjesdagen

IVN organiseert elk jaar de IVN Slootjesdagen, met meer dan 100 slootjesactiviteiten in heel het land. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/slootjesdagen

Deel deze pagina