Menu Natuureducatie

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale en cognitieve vaardigheden en creativiteit. En waar kan je beter buiten spelen en leren dan in de prachtige Zeeuwse Natuur? De Zeeuwse Natuur is één groot leslokaal waar leerlingen de natuur kunnen ontdekken. Dichtbij op school of juist wat verder op pad, in dit menu laten we je zien wat de mogelijkheden zijn. Op het schoolplein, in de buurt óf op excursie naar een buitenlokaal. Wil je meer leren over buiten les geven? Volg onze buitenlestraining voor leerkrachten!

Waarom buiten leren?

  • Buitenlessen in de praktijk zijn een betekenisvolle aanvulling op lessen binnen. Leren over de natuur als je er middenin staat maakt meer indruk dan leren van plaatjes uit een boek.
  • Meer contact met de natuur leidt tot meer interesse en betrokkenheid bij natuur. Door kinderen zo vroeg en zo vaak mogelijk in contact te brengen met natuur gaan ze de waarde ervan inzien.
  • In een natuurlijke speelomgeving wordt meer creatief en gevarieerd spel gezien.
  • Verblijf in de natuur werkt ontspannend en kinderen kunnen zich erna beter concentreren.
  • Buitenlessen zijn goed omdat je buiten meer beweegt.

Natuureducatie op het schoolplein

Om te leren over de natuur hoef je niet ver op pad, ook op en rondom het schoolplein kun je van alles leren over bomen, beestjes en seizoenen. Met de Zeeuwse lessenbundel brengen we de Zeeuwse natuur in het klaslokaal, ga aan de slag met de lessenkisten van NME Zeeland of sluit je aan bij de Groene Revolutie en tover jullie grijze plein om tot een groene oase. Hieronder vind je al ons aanbod voor natuureducatie op het plein.

Natuureducatie om de hoek

Natuur vind je overal. Denk aan de slootjes in het dorp, het park in de stad of de weilanden waar je doorheen fietst. Ook in de speeltuin of de boomgaard in de buurt leer je alles over het groene leven om je heen. Met de klas kun je ook dichtbij school van alles leren over de Zeeuwse Natuur. Binnenkort vind je hieronder de kaart met groene locaties bij jou in de buurt. Op deze locaties kun je met je klas aan de slag met de lessen uit de Zeeuwse lessenbundel of de leskisten van een NME centrum bij jou in de buurt.

In het park, naast de sloot of zelfs bij de speeltuin: overal is natuur te vinden. Het bodemleven, vogels in de lucht of onkruid wat misschien niet eens onkruid is. Als je al je zintuigen aanzet is de natuur overal. Ga samen met de klas op pad en ontdek je omgeving. Heb je inspiratie nodig? Hieronder vind je materiaal om mee aan de slag te gaan.

  1. Kies een gebied uit waar je aan de slag gaat met de lessen uit de Zeeuwse lessenbundel. 
  2. Haal een leskist op bij een NME-centrum bij jou in de buurt. Deze materialen mogen mee naar buiten en leren de leerlingen van alles over verschillende onderwerpen.
  3. Bekijk de tips & lessen op buitenlesdag.nl. Hier vind je meer dan 150 soorten lessen om met de klas naar buiten te gaan.
  4. Met de poster 50 x op avontuur in de Zeeuwse natuur ga je samen met de klas op 50 manieren op avontuur.

Zeeuwse Buitenlokalen

Op verschillende locaties in Zeeland worden er natuurlessen of excursies aangeboden voor leerlingen in het basisonderwijs. Ook zijn er tal van lespakketten te lenen waarmee je zelfstandig op een plek in Nationaal Park de Oosterschelde aan de slag kan met een natuurles. Deze plekken noemen we buitenlokalen.

Bekijk hieronder de zeven Zeeuwse Buitenlokalen.