Groene Revolutie Schoolpleinen Zeeland

Buiten zijn en buiten leren in een natuurlijke omgeving stimuleert is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Schoolpleinen spelen daarbij een sleutelrol. De ambitie van IVN Zeeland en haar partners: Binnen maximaal 1 schoolgeneratie hebben álle Zeeuwse scholen de beschikking over hun eigen groene speel- en leerplek.

Onderzoek

Voor leerkrachten

Buitenlestraining Zuid-Holland of Zeeland

Stappenplan Groen schoolplein

Jullie schoolplein kan wel een make-over krijgen. Maar waar begin je? Hoelang duurt het? En welke stappen doorloop je? IVN Zuid-Holland droomt van een natuurlijke, gezonde speel- en leerruimte op elke Zuid-Hollandse basisschool. Om die droom dichterbij te brengen, helpen we scholen met een stappenplan naar een groen schoolplein. Lees in dit stappenplan hoe je van een betegeld schoolplein een groeiend en bloeiend plein maakt.

Groen schoolplein voor acht Zeeuwse scholen

Voucherregeling Groene Schoolpleinen

De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend van 1 februari t/m 12 maart 2023! In 2023 is budget beschikbaar voor het vergroenen van acht schoolpleinen in Zeeland. De voucher biedt scholen een steuntje in de rug om hun groene schoolplein te realiseren. Zo’n 40 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein.

20160523_101331

Lessenbundel Zeeuwse Natuur

Met de lessen uit de Zeeuwse Lessenbundel ontdekken leerlingen uit groep 5 t/m 8 álles over de Zeeuwse Natuur. Ze leren bijvoorbeeld meer over Zeeuwse krachtpatsers, bizarre overlevers of vondsten op het strand. Leerkrachten kunnen leerlingen digitaal meenemen de Zeeuwse Natuur in dankzij de bijbehorende filmpjes en daarna gaan ze in de klas of op het schoolplein aan de slag om de Zeeuwse Natuur nog beter te leren kennen.

Doe mee!

Als we in Zeeland kennis, middelen en daadkracht bundelen kunnen we samen de leer- en speelomgeving van onze kinderen transformeren. Daarom roepen wij overheden, bedrijven, onderwijs en maatschappelijke organisaties op om mee te doen aan de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. Een (r)evolutie om te zorgen dat alle scholen hun buitenruimte kunnen transformeren naar groene speel- en leeromgevingen. Lees meer of neem contact op met Debby Boers, Projectleider bij IVN Natuureducatie: d.boers@ivn.nl

Aanbod voor gemeenten

IVN helpt gemeenten om plekken in de leefomgeving van kinderen, zoals scholen en kinderopvang, te vergroenen. Dit maakt kinderen en buurten groener, socialer, gezonder, en de omgeving klimaatvriendelijker en biodiverser. Dat doen we op duurzame wijze. We kijken naar locaties waar het groen, het gebruik en onderhoud ervan ook op de lange termijn geborgd is en werken met biologisch en inheems plantgoed. Dit faciliteren wij ook door het bieden natuurbeleving en educatie voor ouders en kinderen en professionals op school en in de kinderopvang. Zo planten we het zaadje voor een levenslange verbinding met de natuur en dragen we bij aan het oplossen van andere maatschappelijke opgaven waar we voor staan.

Geef kansarme bomen een kans op jouw schoolplein

Inspiratie voor leerkrachten

Wil je jouw kinderen nog mooiere natuurlessen op het schoolplein of in de natuur in de buurt bieden? Volg een buitenlestraining, ga aan de slag met een van de lespakketten. Of bezoek eens een Zeeuws buitenlokaal. We zetten wat tips voor je op een rij:

Lessenbundel de Zeeuwse Natuur