Inspiratie voor natuur- en buitenlessen

 

Wil je jouw kinderen nog mooiere natuurlessen op het schoolplein of in de natuur in de buurt bieden? Wij zetten een aantal lespakketten voor je op een rij!

De Zeeuwse Lessenbundel

Met de lessen uit de Zeeuwse Lessenbundel ontdekken leerlingen uit groep 5 t/m 8 álles over de Zeeuwse Natuur. Ze leren meer over Zeeuwse krachtpatsers, bizarre overlevers of vondsten op het strand bijvoorbeeld. Leerkrachten kunnen leerlingen digitaal meenemen de Zeeuwse Natuur in dankzij de bijbehorende filmpjes en daarna gaan ze in de klas of op het schoolplein aan de slag om de Zeeuwse Natuur nog beter te leren kennen. Meld je hier aan voor de lesbrief.

Groen Bezig

In vier afleveringen gaan Anne uit groep 8 en boswachter Ted samen aan de slag voor de Zeeuwse natuur. Ze helpen bijen, vlinders, vogels, bodem- en waterdieren. De afleveringen zijn in september 2020 te zien op Omroep Zeeland, en via deze website. Geïnspireerd door Anne en Ted? Op de website van Groen Bezig vind je 8 doe-tips waarmee je zelf aan de slag kunt om jouw achtertuin, balkon, buurt of schoolplein een groene boost te geven.

Buitenlesdag en buitenlesdatabank

Jaarlijks organiseert IVN samen met Jantje Beton de Nationale Buitenlesdag. Op Buitenlesdag geven leerkrachten op meer dan 2500 scholen buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! Aanmelden is gratis en je krijgt direct toegang tot een buitenlesdatabank met al 100 kant-en-klare buitenlessen. Dit jaar zal Buitenlesdag plaatsvinden op 4 april.

Lespakket over spinnen

Wanneer je ’s ochtends vroeg vertrekt, loop je het risico te worden gekruist door een vers geweven spinnenweb. Of je er nu bang voor bent of niet: het is spinnentijd! De kriebelbeestjes laten hun kunsten weer volop zien. Omdat dit een perfect moment is om ze beter te leren kennen, ontwikkelde IVN een gratis buitenles voor de onder- en bovenbouw. In de les ontdekken leerlingen zelf waarom de spin zo’n bijzondere, harde werker is. Download hier de lesbrief Spinnen onderbouw of de lesbrief Spinnen bovenbouw

Slootjesdagen lespakket

Elk jaar in juni gaan we samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen. Op ruim 100 plekken in het land staan IVN natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. Ga met de klas op onderzoek uit en download het Slootjesdagen lespakket.

De Schooltuin educatiemateriaal

De Schooltuin is een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. IVN heeft een bijpassend lespakket gemaakt voor groep 4 t/m 6, waarin het hele proces van zaaien tot oogsten wordt behandeld. Download gratis de materialen.

Tien Natuurlessen op het schoolplein

Op zoek naar inspiratie voor natuurlessen op het schoolplein? Hier vind je tien natuurthema’s, gespecificeerd naar verschillende groepen en met uitgebreide docentenhandleiding. Bekijk hier de natuurlessen.