Laat jouw tuin zoemen

Laat jouw tuin zoemen

De groene revolutie Zeeland 10 september 2020

Je kent vast de honingbij, die gehouden wordt door een imker. Maar wist je dat er wel 358 soorten bijen in Nederland voorkomen? Bijna allemaal zijn dat wilde bijen, bijen die het op eigen houtje moeten redden en niet in groepen leven. 

De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, verstedelijking, maar ook van hoe wij omgaan met onze natuur dichtbij. Bijen worden niet blij van tegels of van een strak, groen gazonnetje. Gelukkig kun je de bijen een handje helpen! 

De tips hieronder komen van Nederland Zoemt, een project van IVN en Natuur & Milieu. Meer tips? Kijk op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/partner-action/aan-de-slag-in-eigen-tuin

Maak het nestelen makkelijk

  • Sommige wilde bijen nestelen in een bijenhotel. Die kun je zelf maken, op de website van Nederland Zoemt vind je een instructie. Een bijenhotel kopen kan natuurlijk ook. Let op, sommige bijenhotels zijn niet bijvriendelijk! 
  • De meeste wilde bijen kiezen voor een eenvoudiger onderkomen en maken hun nestje in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, zanderige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat afgevallen bladeren gewoon liggen. Daar maak je ook andere dieren blij mee!
  • Najaarstip: snoei niet te vroeg. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Snoei daarom in het voorjaar. Een mooi gezicht: de bloemstengels zorgen voor een winters silhouet.

Verzorg een goed menu

  • Bijen worden blij van planten, bomen en struiken waarvan de bloemen veel stuifmeel en nectar geven. Ze zijn vanaf vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Probeer dus het hele jaar door bloeiende planten in de tuin te hebben staan. Weet je niet wat je moet planten? Kijk hier voor alle bijenplanten.
  1. Voorjaar: bijenblad, ooievaarsbek, goudenregen, rododendron
  2. Zomer: juffertje in het groen, phacelia (bijenrood), liguster, zonneogen
  3. Najaar: herfstaster, duizendblad, clematis, (bloeiende) klimop
  4. Winter: kerstroos, winterakoniet, sneeuwklokje, hazelaar
  • Een goed menu voor de bij én voor jezelf? Begin een kruidentuintje of moestuin! Bijen houden van kruiden: oregano, bieslook, munt, tijm, rozemarijn, kamille en lavendel bijvoorbeeld. Heb je een moestuin, of ga je er eentje beginnen? Deze groenten bloeien al tijdens de groei: erwten, bonen, tomaat, komkommer, courgette, pompoen en Nieuw-Zeelandse spinazie. Heb je groente die je oogst vóór de plant gaat bloeien? Laat eens wat staan, dan schieten ze door en krijg je de mooiste bloemen. Bijen smullen bijvoorbeeld van de bloemen van: sla, radijs, wortel, prei, venkel, kool en biet.
  • Koop biologische zaden en planten: die zijn niet met gif behandeld en dus beter voor de bij.
  • Vermijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk. Er zijn genoeg biologische alternatieven!

Tel mee!

Half april vindt de jaarlijkse Nationale Bijentelling plaats. Dan tel je een half uurtje de bijen in jouw buurt, tuin of balkon. Meer informatie: www.nationalebijentelling.nl 

Deel deze pagina