Achterhoekse jongeren in actie voor biodiversiteit! Biodiversiteit

Achterhoekse jongeren in actie voor biodiversiteit!

Gelderland 30 oktober 2023

De Achterhoek heeft een oud cultuurlandschap met een bijzondere biodiversiteit, een landschap waar inwoners trots op zijn. Helaas staat, net als op veel andere plekken, het landschap onder druk. Achterhoekse jongeren worden bij deze opgave betrokken via het IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek, waarbij jongeren uit de regio uitgedaagd worden na te denken over vraagstukken op het gebied van biodiversiteit in het buitengebied. Bijna 800 leerlingen uit het VO en MBO vervullen nu de rol van adviseur voor verschillende opdrachtgevers; hun gemeente of het waterschap.

Betrekken van jongeren bij landschapsontwikkeling JAB Achterhoek winterswijk

Om natuurinclusief denken te stimuleren en te realiseren zijn juist jongeren een belangrijke partij. Zij zijn de gebruikers, consumenten en besluitvormers van de toekomst! Ook hebben jongeren creatieve antwoorden en een frisse blik op maatschappelijke thema’s. Ze hebben vanuit hun eigen perspectief ervaringen en beelden die van meerwaarde zijn voor toekomstige natuur- en landschapsontwikkeling. Door hen te informeren en na te laten denken ontstaat er maatschappelijke bewustwording op de lange termijn. Wat vervolgens zal leiden tot meer natuurbewuste en betrokken volwassenen.

IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek

Door de echtheid van de vraagstukken nemen jongeren de vraagstukken zeer serieus. In alle projecten worden veldbezoeken en ontmoetingen met deskundigen georganiseerd en jongeren gaan in dialoog met lokale betrokkenen. Zo ontwikkelen ze plannen met gerichte adviezen waar de opdrachtgever mee verder kan.

Gemeenten Aalten, gemeente Bronckhorst, gemeente Oude IJsselstreek, gemeente Doesburg, gemeente Lochem, gemeente Montferland, gemeente Oost Gelre, gemeente Winterswijk, gemeente Doetinchem, Waterschap Rijn en IJssel en Achterhoek Toerisme deden mee als opdrachtgever tijdens IVN Jongeren Adviesbureau – Achterhoek. Het project werd georganiseerd door IVN Gelderland in opdracht van de Provincie Gelderland, als onderdeel van het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland.

Wat hebben de jonge adviseurs gedaan?

De afgelopen jaren brachten bijna 800 Achterhoekse jongeren een advies uit over landschap, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en voedsel aan hun opdrachtgever. Zo onderzochten leerlingen van het Almende College in Silvolde in opdracht van de gemeente Oude IJsselstreek, hoe bermmaaisel kan worden benut als bodemverbeteraar in de landbouw. Leerlingen van het Kompaan College vloggen voor de biodiversiteit in de gemeente Bronckhorst. Daarmee lieten zij zien wat inwoners van de gemeente zelf kunnen doen om de natuur een handje te helpen op het gebied van insecten, inheemse soorten, natuur & landbouw en de regenworm. En er gebeurde nog veel meer!

 

Heb je interesse of een vraag?

Ben jij expert op het gebied van landschapsontwikkeling, biodiversiteit, duurzame initiatieven en lijkt het je leuk om inhoudelijk bij te dragen aan dit project? Of zou je graag zelf een Jongeren Adviesbureau willen organiseren?

Neem dan contact op met IVN projectleider Eveline Vink (e.vink@ivn.nl)

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina