Tuin en moestuin

Green Educators zetten zich in voor natuureducatie tijdens Nationale Buitenlesdag

Gelderland 10 april 2024

Het milieu en de natuur zijn belangrijke onderwerpen voor veel jongeren, en ze komen ook in actie! In Gelderland hebben jongeren zich dit voorjaar ingezet voor natuureducatie tijdens de Nationale Buitenlesdag op 9 april 2024. Deze enthousiaste groep, bekend als de Green Educators, bracht de natuur naar basisscholen en inspireerde kinderen om meer te leren over hun omgeving en de herkomst van voedsel. 

Nieuwe Green Educators klaargestoomd voor actie

Dit jaar werden maar liefst 11 nieuwe Green Educators opgeleid in Gelderland. Na een cursus waarin zij leerden om zelf buitenles te geven, stonden ze vandaag vol zelfvertrouwen klaar om hun kennis te delen tijdens de Nationale Buitenlesdag. Zo kwamen Green Educators Esmay, Zoltin en Corné vandaag in actie op schoolpleinen in Zutphen, Arnhem en Scherpenzeel, waar zij met volle energie buitenlessen verzorgden voor basisschoolleerlingen. 

Groene avonturen op schoolpleinen

De Nationale Buitenlesdag valt dit jaar in de Week van de Schooltuin en staat in het teken van herkomst van voedsel. Met als doel om de connectie tussen natuur, voedsel en de basisschoolkinderen te versterken, gingen de Green Educators aan de slag.

De dag begon met een spelletje plantenzaadjes memorie, waarbij de leerlingen vol enthousiasme over het schoolplein renden om verschillende plantenzaden te verzamelen. Green Educator Corné: “Het is geweldig om met de kinderen buiten bezig te zijn. Ik liet ze eerst tomaat, komkommer en aardbei proeven en stelde toen de vraag: Wist je dat je nu allemaal zaadjes aan het eten bent? Vervolgens zijn we begonnen met het planten van zaadjes, zodat ze het groeiproces zelf kunnen ervaren. Ze reageerden heel enthousiast en hebben hard gewerkt!”

Als afsluiter begonnen we met het zaaien van verschillende soorten groenten, zodat de leerlingen binnenkort bijvoorbeeld hun eigen komkommers kunnen oogsten en eten! Ook de leerlingen waren erg enthousiast: “Deze buitenles was echt veel leuker om te doen dan binnen in het lokaal!”

 

Hoe hebben de jongeren het ervaren om buitenles te geven?

Voor de Green Educators was dit een mooie kans om niet alleen hun passie voor natuur te delen, maar ook om ervaring op te doen in het lesgeven aan kinderen. Green Educator Esmay verteld: “Het Green Educator traject met onder andere de begeleiding van een buddy en de online leeromgeving was echt heel leerzaam! In de E-learning staan zoveel waardevolle lessen over bijvoorbeeld hoe leerlingen leren op welke leeftijd en leuke inspiratielessen!”

 

 

 

 

Wil jij ook Green Educator worden?

Green Educators is een groep jongeren tussen 18 en 35 jaar oud, met passie voor natuureducatie, die zich vrijwillig inzetten tijdens diverse groene evenementen, waaronder de Buitenlesdag en Slootjesdagen. Ben jij ook geïnspireerd door hun verhalen? Heb je een liefde voor de natuur en lijkt het je fantastisch om kinderen buitenles te geven? Sluit je dan aan bij dit inspirerende initiatief en word een Green Educator in Gelderland! 

Houd onze website in de gaten voor meer informatie over hoe je je kunt aanmelden en blijf op de hoogte van onze avonturen in de natuur. 

 

Op de hoogte blijven over Green Educators

Ontdek meer over

Deel deze pagina