Natuurwerkgroep Waalre zaagploeg 2024 kop groot Landschap

Zaagploeg Natuurwerkgroep Waalre

Valkenswaard-Waalre 5 januari 2024

Mogen wij ons even voorstellen?

Wij zijn de zaagploeg van de IVN-Natuurwerkgroep Waalre. Allemaal vrijwilligers die in hun vrije tijd bezig zijn om de natuur in onze omgeving een handje te helpen. Het is een groepje specialisten die in actie komen wanneer het met de gewone handbeugelzaag niet meer gaat. De groep bestaat uit 6 man waarvan 4 zagers en 2 man die hand- en spandiensten verrichten om de boel veilig en goed georganiseerd te laten verlopen.

Onze natuurwerkgroep bestaat alweer ruim 40 jaar en telt op dit moment zo’n 55 vrijwilligers “zowel mannen als vrouwen” uit Aalst en Waalre die tussen half september en half maart op de woensdag- en zaterdagmorgen te vinden zijn in de omliggende bossen en heidevelden van Waalre en omgeving.
Het afgelopen jaar is er flink geïnvesteerd in de groep zagers. Zo zijn Antoon en Luc bij Brabants Landschap op cursus geweest voor het certificaat motorzagen. Beiden hebben de cursus met succes afgesloten en het certificaat ontvangen. Ook op materiaal en kleding is niet bespaard. En onder de bezielende leiding van de 2 oude rotten Frans en Jos is de ploeg nu compleet. Ervaring en nieuwkomers zijn een prima mix voor de toekomst en een uitstekende basis voor de komende jaren.
Ook bij onze natuurwerkgroep houden wij ons bezig met de energie-transitie. De aanschaf van de accuzaag is hier een voorbeeld van. Vanwege de kosten en de beperkte accucapaciteit hebben we op dit moment nog maar 1 accuzaag. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Het geluid van de motorzaag zal dus het komend jaar minder te horen zijn, en zal plaats maken voor het zoemen van de accuzaag.

We kunnen met recht trots zijn op deze groep. En natuurlijk ook op al die andere vrijwilligers die zich inzetten voor onze natuur.
O ja en let wel … we zagen alleen bomen om die vennen of heide bedreigen, of ongewenste invasieve exoten. We laten ons hiervoor altijd door een deskundige derde partij adviseren, die door de eigenaar van het perceel wordt ingeschakeld. Meestal de Bosgroep Zuid. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar in het kader van Plan Boom toch alweer 1500 bomen en struiken geplant.

Groeten, Paul Klok

In de kopfoto, staand van links naar rechts: Luc van Santen, Jos Hulshof, Antoon Obbing, Nico Broers en Frans Lavrijssen; en in het midden zittend Nico Siebers.

Meer over IVN Natuurwerkgroep Waalre

Ontdek meer over

Deel deze pagina