bever kop 3op1 Zoogdieren

Verslag: Beversporen speuren op dierendag

Valkenswaard-Waalre 18 oktober 2023

Maandelijks organiseert het Jeugd IVN Valkenswaard-Waalre een activiteit voor de jeugd.

Op dierendag ging Jeugd-IVN Valkenswaard-Waalre op zoek naar beversporen langs de Tongelreep. We bezochten Stichting Warmbeek, een stuk land dat de bevers regelmatig bezoeken, en deden een speurtocht in het bos. Er waren 22 kinderen aanwezig, een gezellige groep in de leeftijd van 6 t/m 11 jaar.

Speurtocht

Bevers zijn vooral ’s nachts actief, en daardoor voor ons niet zo zichtbaar. Om onze omgeving en haar meestal onzichtbare bewoners beter te leren kennen, kunnen we wel op zoek naar sporen die bevers achterlaten. Dat doen we met gids Inge. We vinden al snel wat aangeknaagde jonge boompjes. “Kunnen jullie ook zien waar de bever het water in- en uitkomt?” De kinderen zoeken aan de waterkant en vinden een beverglijbaan, een soort modderig baantje van de oever naar het water.
We lopen weer een stukje verder, over bruggetjes en langs omgevallen bomen, tot de gids stilstaat en ‘sssst’ zegt. “Wat horen jullie?” We horen duidelijk kletterend water, alsof er een waterval is. Per drieën gaan de kinderen over omgevallen boomstammen en voorzichtig door bramenstruiken om de beverdam te bewonderen.

Warmbeek

Bij Warmbeek aangekomen, worden we warm ontvangen door Walter die dit stuk land beheert. De Tongelreep loopt dwars door zijn land, en de bevers komen regelmatig op bezoek. Walter heeft daar filmpjes van die hij maakte met zijn telefoon of met nachtcamera’s. Zo kunnen we toch een glimp opvangen van deze meestal onzichtbare dieren. Wat een grote dieren zijn dat eigenlijk als je ze uit het water ziet komen, en wat maken ze een hoop geluid met dat gespetter! Ook zien we de bevers langs zwemmen, slepend met grote takken.

bevermiddag 231004 4op3

Aan het einde van de rondleiding stuiten we ineens op een grote bever! Het is een opgezette bever van Natuurmonumenten die we mogen aanraken! Zo kunnen we de twee verschillende lagen vacht voelen. Wat is die ondervacht zacht! De bever wordt ook flink aan de tand en de staart gevoeld door de kinderen.

Ter afsluiting is er nog een quiz met leuke beverweetjes en -vragen. Onder het genot van ranja, thee, koekjes en appels wordt er fanatiek mee gedaan. De kinderen laten blijken dat ze goed hebben opgelet tijdens de voorgaande activiteiten.

Het was een geslaagde, zonnige dag, met veel kinderen die hun omgeving en haar bewoners weer een beetje beter hebben leren kennen.
Ben je nieuwsgierig naar onze andere activiteiten, kijk eens op onze site: IVN voor de jeugd.

Meer foto’s

Ontdek meer over

Deel deze pagina