Minigroen Biodiversiteit

Minigroen

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

Natuurweetje gepubliceerd op 25 oktober 2017

Oude 30 bij 30 stoeptegels zoals die lang in gebruik waren, waren vrij ruw afgewerkt. Vaak hadden ze een schuine rand en dus voeg waarin stof en rommel zich verzamelde. Ook plantenzaden kwamen er in terecht. Dankzij het werk van nijvere mieren en wormen en diverse andere bewoners van spleten en voegen wordt op den duur die voeg gevuld met een aardemengsel waar zaden zich in thuis voelen. Nog wat regenwater erbij en ontkieming zal plaats vinden. Dat betekent een geleidelijke vergroening van de stoep en dat ook al door groei van algen, korstmossen en bladmossen op het oppervlak.

minigroen tegelgroen

Vroeger werden stoepen met een harde borstel en een sopje regelmatig bewerkt zodat ze konden blinken van zuiverheid. Dat gebeurt nu niet meer. De tegels worden nu met chemische algen- en mosverdelgers behandeld om tenminste niet meer groen te zijn. Het ziet er dan nogal steriel uit en we missen zo onverwacht jong leven.

minigroen voeggroen

Een verscheidenheid van plantensoorten voelt zich immers helemaal thuis in stenige en rotsige milieus. Die willen zich zo mogelijk graag vestigen in de bescherming van de nieuwe voedingsbodem tussen de tegels en stenen. Mossen en grassen zijn meestal het eerste ter plekke. Daarna komen er allerlei plantensoorten tot ontwikkeling in en ook onder de voeg. Het is soms verrassend wat zich er in de loop van jaren kan vestigen.

minigroen grasveldgroenLaat het zich eens een tijdje ontwikkelen en kijk wat er zo al tevoorschijn kan komen. Wat moeten al die miniplantjes met eerst twee en daarna vier blaadjes eigenlijk worden? Die enorme overdaad kan bij uitgroeien natuurlijk niet blijven vanwege plaatsgebrek. In het nabije grasveld groeit het ook en heeft het meer ruimte. Is het van plan om uit te groeien tot de wel gelijkende vogelmuur? Zeker is wel dat er blijkbaar een enorme hoeveelheid zaden in de kleine ruimte tussen de tegels terecht is gekomen. In ieder geval is hier te zien dat er nog in het najaar een kleine plant gevormd wordt die in het komende voorjaar er als de kippen bij kan zijn om vroeg uit te groeien.

Daar is een oude tegelstoep dan toch goed voor.

Jan van Twisk
Waalre, 24-10-2017

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina