kleefkruid - galium aparine kop 3op1 Bloemen en planten

Groeiklimmer

Valkenswaard-Waalre 28 mei 2023

Ruim twee weken geleden leek de tijd gekomen om de wat tobbende hoogbejaarde hibiscus naar buiten in de regen te zetten. Wellicht dat de weersomstandigheden daar voor wat soelaas zouden kunnen dienen.
En inderdaad werden er onmiddellijk twee slechts kleine bloemen gevormd.

kleefkruid klimmend in potplant

Maar wat ook gebeurde was nogal onverwacht. Er maakte in de nabije halfwilde groenstrook een inheemse plant gebruik van de aanwezigheid nu van een klimrek in de vorm van een kleine boom in een grote bloempot. De snelle lengtegroei van het Kleefkruid (Galium aparine) vond een weg om hoger te komen. De kleeffunctie van de snel groeiende plant maakte het mogelijk om verder te komen in de ruimte. Minuscule kleine witte bloemen kunnen daar meer kansen krijgen om bevrucht te worden en vruchten te vormen.

Nu beschikt het “Kleefkruid” over veel kleine hakende haartjes aan de hoekige stengels en de kransen van lepelvormige bladeren. Eigenlijk zou de plant “Haakkruid” moeten heten want echt kleven is er niet bij. Het klimmen wordt zo wel gemakkelijker gemaakt. De toevallig in dezelfde hoek groeiende Boswalstro plant kan met glad blad en stengel in ieder geval niet klimmen.
Zo kan een ongewilde klimmer voor een bijzonder verschijnsel zorgen.
Er is altijd wat te zien.

Jan van Twisk,
Waalre, 20-5-2023

Meer foto’s
Meer plantinformatie over kleefkruid
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina