Ubach over Worms
Natuur
zaterdag25nov2017

Natuurontdekkingsreis

In en rond ons home                                                                                                        

 

In het kader van het project “Natuurontdekkingsreis” van de gezamenlijke IVN-afdelingen uit onze regio organiseerde ook IVN Ubach over Worms een tweetal activiteiten. Het thema was: “Diersporen en braakballen”.

Dinsdag 3 oktober 2017 hadden we een interactieve presentatie over diersporen in al zijn verschijningsvormen met aansluitend braakballen uitpluizen en determineren. Ons home zat goed vol met dertig (30!) zeer geïnteresseerde en gemotiveerde deelnemers. 

Natuurontdekkingsreis

Dat diersporen zo divers zijn, niet alleen maar prenten in de sneeuw of de modder, was voor menigeen een openbaring.

Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

Natuurontdekkingsreis

Sporen van mineerders in een blad van de braam.

En is dit ook en spoor? 

Natuurontdekkingsreis

Ja: een vogel, waarschijnlijk een Boomklever, heeft een beukennootje in de bast van een boom vastgezet, zodat hij hier het lekkere binnenste eruit kan snavelen.

En wat is dit?  

Natuurontdekkingsreis

Natuurontdekkingsreis

En dit? 

Natuurontdekkingsreis

Bijzondere aandacht kregen recente beversporen van langs de Worm. Dit dier is de laatste jaren aan een wel zeer opmerkelijke opmars bezig. 

Een heel bijzonder dierspoor zijn uiteraard de braakballen van uilen. Als je die gaat uitpluizen en determineren gaat een hele prooiwereld voor je open. De natuurontdekkingsreizigers gingen onvervaard en enthousiast met de uitgebraakte prooiresten aan de slag. Zelden zag je een ijveriger klasje! Waar die klachten in het onderwijs vandaan komen? 

Natuurontdekkingsreis

Zaterdag 7 oktober gingen de natuurontdekkingsreizigers om 9.00 uur op pad in het Rimburgerbos speurend naar sporen.

En laten we nu toevallig onderweg menig spoor tegenkomen dat we dinsdag bij de presentatie óók al hadden gezien! Je moet maar geluk hebben. En dat hadden we!

Frans Verlaan, 24 november 2017