Roermond e.o.
(Zoog)dieren
maandag08feb2021

Provincie laat op zwangere dassen jagen

Ook de konijnen, die op de Rode lijst staan, moeten er verdwijnen...

Stop onmiddellijk met het vangen van een hoogzwanger dassenvrouwtje en haar maatje! Dat is de oproep van Marieke van den Ende (vrijwilliger voor de stichting Das&Boom en coödinator van de Zoogdierwerkgroep van IVN Roermond e.o.) en van Joost Geraets (mede-coördinator) aan adviesbureau Kragten uit Herten.

Als vandaag niet wordt gestopt met het vangen van de dassen dan stapt Das&Boom naar de rechter. Das&Boom wordt daarin gesteund door dertien organisaties. Ook met de provinciale afdeling Handhaving is contact opgenomen. De dubieuze rol van de gemeente Roermond in dit proces wordt nader onderzocht. De Partij voor de Dieren heeft spoedvragen gesteld aan het college van de provincie Limburg over de gang van zaken.

Vangkooi das zoogdierwerkgroepOp het voormalige PABO-terrein onder de TV-toren in Roermond wonen een mannetje en vrouwtje das. In deze tijd van het jaar zijn ze het meest kwetsbaar. Het vrouwtje is namelijk zeer waarschijnlijk hoogzwanger en kan op elk moment bevallen van haar jongen. Of... ze is al bevallen! Desondanks hebben Mulleners Vastgoed uit Echt en het Ontwerp en adviesbureau Kragten uit Herten besloten om deze hoogzwangere das en haar maatje te vangen. Deze dassenfamilie woont in de natuur onder de TV-toren. Dit mooie gebied grenst aan het beschermde natuurgebied Roerdal. Mulleners en Kragten zijn dit natuurgebied 'Parkwijk 't Ham' gaan noemen. Natuurparel Hambeek zou volgens Marieke en Joost een betere naam zijn.

Jarenlang is er niets gedaan met dit prachtige terrein waardoor er zich behalve de dassen ook konijnen (sinds kort op de Rode lijst), vossen, bunzingen en andere leuke beesten en ook nuttige beestjes hebben gevestigd. Verder staan er majestueuze bomen en bloeien er mooie planten zoals het rapunzelklokje. De slechtvalken 'waken' over het terrein vanuit 'hun' TV-toren.

Waarom moeten deze dassen daar nu plots weg? Mulleners en Kragten hebben woningen verkocht en willen zo snel mogelijk geld verdienen. Zouden ze dan niet even kunnen wachten? Deze mensen van de Zoogdierwerkgroep denken van wel. Laat de dassen eerst rustig hun jongen krijgen en opvoeden op een voor hen vertrouwde plek die ze kennen en waar ze hun voedsel kunnen vinden. De dassen weten namelijk heel goed waar in en om 't Ham de regenwormen zitten. Dat is hun hoofdvoedsel. Die vinden ze lekker.

Het valt zelfs niet uit te sluiten dat het vrouwtje al jongen heeft. Die zouden nu verhongeren wanneer Kragten haar vangt en verplaatst. Het is niet duidelijk of daar op wordt gelet omdat na een aanvankelijke prettige samenwerking met twee ecologen van Kragten er door Kragten voor is gekozen om Marieke en Joost niet langer op de hoogte te houden. Achter hun rug om is een ontheffing aangevraagd bij de provincie Limburg.

Bij voorkeur zouden zij zien dat het natuurgebied onder de TV-toren wordt gespaard. Als dat niet 'mag' of kan dan pleiten zij voor het respectvol omgaan met de dassen, konijnen, vossen, bunzingen en andere dieren en diertjes die er nu leven. Helaas gaan behalve de dieren ook die prachtige majestueuze bomen en mooie planten zoals het rapunzelklokje daar sneuvelen volgens de huidige plannen.

Met de konijnen gaat het inmiddels zo slecht in Nederland dat ze op de Rode lijst staan. Kragten lijkt er 'gewoon' met de bulldozer over heen te willen gaan rijden in natuurparel 't Ham. De ecologen van Kragten beoordelen dat wat ze nu aan het doen zijn als 'het beste' voor de dassen volgens een stedebouwkundige en senior adviseur ruimte van dit bureau.

Als het aan Marieke en Joost, en vast ook de dassen, ligt dan stoppen Kragten en Mulleners onmiddelijk met het vangen en nemen ze de tijd om met respect voor de dassen en andere dieren rustig toe te werken naar een verhuizing na de geboorte en het opgroeien van de dasjes, vosjes en konijnen.

Het is Marieke en Joost een raadsel waarom de provincie Limburg Kragten en Mulleners ontheffing heeft gegeven voor het vangen van een zwangere das en haar maatje? Het Kennisdocument Das van BIJ12 van de gezamenlijke provincies vermeldt dat je in de periode december t/m juni dassen op/in een kraamburcht niet mag verstoren.

De landelijk actieve stichting Das&Boom, IVN Roermond e.o., Milieugroep Roermond, Natuur en Milieufederatie Limburg, de Dassenwerkgroepen Limburg, Horst-Venray en Brabant, Caring Vets Limburg, Landschapsvereniging de Kringloop Linne, Groen Hart Leudal, IVN 'De Steilrand', de Natuurvrienden Blitterswijck, Partij voor de Dieren Limburg en op persoonlijke titel Betty Salden, Nettie Sleutels, Janne Opmeer, Willy de Koning, Thei Luijten, dierenarts van Dijk, Wiel Aelen (lid van de Zoogdierwerkgroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg), Pascale Plusquin (statenlid voor de Partij voor de Dieren en kandidaat Tweede Kamerlid), Phlip Bossenbroek, Hans Heijnen (oud directeur van de Natuur en Milieufederatie Limburg), Peter Keijzer, Marijn Heuts, Meinse van der Velde, Gonnie Perrée, Noud de Ponti en omwonenden Jet Scheepers en Lieke Mackelenbergh steunen Marieke en Joost in deze oproep aan Kragten om onmiddellijk te stoppen met het vangen van dit hoogzwangere of al bevallen vrouwtje das en haar maatje!

Voor meer informatie kun je een e-mail sturen naar de Zoogdierwerkgroep, zoogdierwerkgroep@ivnroermond.nl

Dassenprenten zoogdierwerkgroep

 

 

Dasenprenten aangetekend zoogdierwerkgroep