Landschap

Slangekeerl – Van Slangenburg tot Boelekeerl

De Oude IJsselstreek 6 februari 2023

Verslag van de wandeling van Slangenburg tot Boelekeerl op 4 februari 2023.

Om 11.00 uur gingen de IVN gidsen Jannie, GertJan en Henk op pad met 15 deelnemers voor een doorstapwandeling van ongeveer 11 km. De route gaat door bos en buitengebied en is voor het overgrote deel onverhard. Het was uitzonderlijk goed weer voor de tijd van het jaar.

In het eerste deel van de wandeling was goed te zien dat het water terug is in de Slangenburg. In de afgelopen zomer stonden alle watergangen droog. De regen en de voeding uit de Bielheimerbeek hebben het water weer redelijk op niveau gebracht.

Onderweg kwamen we langs en door velden waar de afgelopen jaren veel soorten bomen en struiken zijn aangeplant. Dat is gedaan binnen voor het wild niet toegankelijke percelen om te voorkomen dat de planten worden begraasd.

Ongeveer halverwege de wandeling mochten we op een heel gastvrij adresje aanschuiven om daar onder het genot van koffie of thee de meegebrachte lunch te gebruiken.

Op de Stadsedijk kwamen we langs het Besseldersbos en vanaf deze plek kan het Boelekeerlspad van ongeveer 6 km aan de route worden toegevoegd. Je komt na het rondje op deze plek terug om de route te vervolgen.

Hoewel het nog vroeg in het jaar is, was er al heel veel om van te genieten. Om daar een idee van te geven hierbij een overzicht: vermiljoenhoutzwam, torenvalk, raaf, haas, reeën, paarsedovenetel, gele kornoelje in bloei, graafsporen van dassen, gallen op het wilgenroosje, weymouthden, zwarte den, het verschil tussen douglas en hemlockspar, kraailook. En dat wordt in de loop van het jaar alleen maar meer, dus zeker de moeite waard om ook in een ander seizoen nog eens te bezoeken.

Rond 15.00 uur waren we zoals gepland weer terug bij Kasteel Slangenburg.

Was jij niet in de gelegenheid om mee te lopen of ben je nieuwsgierig geworden?

Klik dan op onder staande link, kies eerst voor route aanlooproutes en daarna voor aanlooproute Slangenburg, download deze en je kunt de route lopen op het moment dat het jou uitkomt. Van harte aanbevolen en alvast veel plezier toegewenst!

https://www.boelekeerlspad.nl/index2.htm

IVN Oude IJsselstreek- regiowerkgroep Graafschap – februari 2023

Verslag: Henk Oostendorp
Foto’s: Tonnie Klein Lebbink

Ontdek meer over

Deel deze pagina