Bloemen en planten

Tellen van bloeiende planten in een berm in jouw omgeving

Borger-Odoorn 24 maart 2023

Onze IVN afdeling gaat in 2023 in nauwe samenwerking met onder meer de gemeente Borger-Odoorn een aantal bermen in de gemeente op bloeirijkdom inventariseren. Zij wil dit doen samen met een zo groot mogelijk aantal vrijwilligers.
Meedoen aan deze inventarisatieronde kan op twee manieren

a. Eenvoudige methode
Bij deze methode werk je met een zoekkaart waarop een beperkt aantal bloeiende nectarplanten is afgebeeld. Nectarplanten zijn belangrijk voor onder meer insecten en vlinders. Op de zoekkaart staan alleen duidelijk herkenbare planten die bijna iedereen wel kent. Op een door jou uitgekozen berm zoek je als ‘bermscout’ naar deze planten. Dit gaat op een bepaalde manier over slechts 100 meter van die berm. De gevonden soorten vul je in op een speciaal formulier. Deze methode is zeer laagdrempelig en zelfs met je (klein)kinderen te doen. Het tijdstip van inventariseren kan je zelf bepalen maar ligt ergens tussen mei en september. Je kiest gewoon een dag uit met mooi weer. Minimaal één keer per jaar ben je op jouw stukje berm een uurtje bezig met inventariseren.

b. Uitgebreide methode
Dit is meer iets voor ervaren floristen want hierbij worden in het betreffende vak zo veel mogelijk alle planten genoteerd. Dit vergt meer plantenkennis maar is heel leuk om te doen. De gemeente wijst een aantal bijzondere bermen aan die ze graag op deze wijze wil laten inventariseren.

Verspreidingsatlas
Na de inventarisatieronden worden de gegevens ingevoerd in de verspreidingsatlas en ook dat is eenvoudig te doen. Na het invoeren zie je ook meteen resultaat want je krijgt gelijk een ‘nectarindex’ te zien die aangeeft hoeveel nectar jouw berm voor bijen en vlinders produceert. Het is de bedoeling dat de gemeente Borger-Odoorn met de resultaten van onze inspanningen rekening houdt bij het beheer van de bermen. Het uiteindelijke doel is bloemrijkere bermen. Inventariseren is dan niet alleen erg leuk maar ook nog eens heel nuttig.

Veel informatie over het project bermscouts vind je op de speciale website van Floron.

Belangstelling gewekt?
Wat we nu graag willen weten wie van jullie belangstelling heeft om ons mee te helpen. Met nadruk zeggen we nog eens: een uitgebreide plantenkennis is absoluut niet nodig. Op bovengenoemde website kun je de zoekkaart downloaden en info over de werkwijze vinden.
We weten zeker dat heel veel IVN leden bijna alle planten wel herkennen. Als je belangstelling hebt om mee te doen stuur dan een mail aan Jan Veldman. Je kunt hem ook bellen als je nu al meer informatie wilt.

E: jan1.veldman@planet.nl
T: 0591-514312

We gooien jullie niet in het diepe!
Bij voldoende interesse organiseren wij begin mei een startbijeenkomst waarin uitgebreid ingegaan wordt op het gebruik van de zoekkaart, de manier waarop een stuk berm van 100 meter moet worden geïnventariseerd en het invoeren van de gegevens in de verspreidingsatlas. Tijdens de bijeenkomst gaan we natuurlijk ook het veld in om te oefenen. Aan het eind van de bijeenkomst kun je één of meer bermen bij jou in de buurt uitkiezen die je wilt gaan bezoeken. De bermen die daarvoor in aanmerking komen staan op een grote bermbeheerkaart die in de zaal ligt. Niet alle bermen komen natuurlijk in aanmerking. Geen bermen langs drukke wegen bijvoorbeeld en ook het huidige beheer is belangrijk. Bermen waarvan we nu al zeker weten dat er weinig of niets bloeit bijvoorbeeld.

Ontdek meer over

Deel deze pagina