slootjesdag Insecten en bodemdieren

Slootjesdag 2023

Borger-Odoorn 1 augustus 2023

Op zaterdag 10 juni deed ook onze IVN afdeling mee aan de jaarlijkse IVN Slootjesdag. Van 14 tot 16.00 uur konden kinderen van 4 t/m 12 jaar samen met hun (groot)ouders meedoen aan deze activiteit.

We hebben flyers gemaakt, de activiteit op onze website vermeld, in Week in Week uit en de Kanaalstreek een persbericht geplaatst en we waren in het programma Roeg van RTV Drenthe te gast. Voldoende publiciteit dus.

Het doel van deze middag was om kinderen spelenderwijs de natuur te laten ontdekken. Ze zijn lekker buiten en het helpt ze in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit.

We gingen dit keer naar de Flessenhals in Borger, een prachtig natuurgebied waar het water gemakkelijk te bereiken was.

Het was een stralende warme dag! Wel erg heet……

Koos Roggeveld en ik hadden alle materialen neergelegd in afwachting van de kids!

We kregen bezoek van een opa en oma met kleinzoon en ook een opa en oma met hun kleindochter. Ze hadden het op de site gelezen en kwamen speciaal voor ons vanuit Appelscha om mee te doen!

Zeer enthousiast gingen ze met schepnetjes, zoekkaart en een loep op zoek naar waterdiertjes en planten die er in en rond de sloot leven.

Er werd heel veel “gevangen”, o.a. de larve van een geelgerande watertor, poelslakken, een tiendoornige stekelbaars,een slingerworm, een waterpissebed, kikkervisjes, een rugzwemmer en een vlokreeft.

bodemdiertjes

Alles werd verzameld in een grote bak en gedetermineerd door de kinderen met hulp van Koos. Na afloop kregen ze een heus Slootjesonderzoeker diploma.

Ondanks de geringe opkomst was het een leuke en leerzame middag.

Alda Lesschen, IVN  kids

Ontdek meer over

Deel deze pagina