Poolse toestanden natuurlijk

Een lezing voor natuurliefhebbers over natuur die we ruim een halve eeuw geleden ook in Drenthe nog volop tegenkwamen. IVN biedt de lezing gratis aan, voor koffie en thee wordt per persoon € 5 in rekening gebracht (graag gepast betalen bij binnenkomst).

Geert de Vries

‘Poolse toestanden natuurlijk’ is een nieuwe presentatie van natuurfotograaf en natuurkenner Geert de Vries waarvoor onze IVN afdeling de primeur heeft. Geert heeft in het verleden al diverse keren een lezing gehouden voor IVN Borger-Odoorn. Boeiende lezingen over Drentse vogels, vlinders en paddenstoelen omlijst met fraaie zelfgemaakte foto’s. De presentatie over Polen bestaat uit een drieluik: een reisverslag, de natuur in het Nationaal park Biebrza en wat er komt kijken bij maken van de prachtige natuurfoto’s.

Geert de Vries

Het reisverslag is een zeer persoonlijke impressie van zijn zwerftochten. Wat bezielt iemand om in zijn eentje wild te kamperen in omgeving van de uitgestrekte moerassen van een van de best bewaarde beekdallandschappen van Europa? In het reisverslag wordt duidelijk waarom Geert liever in wild kampeert in de stromende regen dan dat hij verblijft in een hotelkamer met stromend water.

Grote klaproos

Het grootste deel van de presentatie gaat over de natuur in het Nationaal Park Biebrza en wat wij van die natuurlijke beekdalen kunnen leren bij de inrichting van nieuwe natuur in bijvoorbeeld het Hunzedal. Het klimaat in Polen lijkt een beetje op ons klimaat en het gebied herbergt veel planten en diersoorten die vroeger ook bij ons algemeen waren, maar nu zeldzaam zijn geworden.

grote weerschijnvlinder Geert de Vries

Na uitleg over de ontwikkeling van moeras naar hooiland wordt ingezoomd op enkele planten en diergroepen, die een plek hebben gevonden in die natte wereld, zoals de eland en diverse soorten moerasvogels. Veel soorten vlinders die daar nog rondfladderen kwamen vroeger ook in Drenthe voor.

Het boerenland lijkt nog een beetje op het ouderwetse boerenland van voor de grote ontginningen in ons land. Geert kon daar nog een glimp opvangen van zijn geliefd boerenland uit zijn jeugd. In Polen zijn nog veel bloemrijke akkers te bewonderen vol met roggelelies en korenbloemen.

Roggelelie Geert de Vries

Het laatste deel van het drieluik bestaat uit verhalen over wat er allemaal komt kijken om de getoonde foto’s te maken. Niet wat de camera kan, maar wat de fotograaf doet staat hier centraal.

adderwortel beekdistel
Waar
Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JV Borger
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis toegang, koffie/thee € 5,-
  • Aanmelden verplicht: Nee

Activiteitencommissie

Borger-Odoorn

Ontdek meer over

Deel deze pagina