DIY Tuinkalender

De tuin aanpakken is leuk en gezond. Je bent lekker buiten en creëert een groene plek in jouw directe omgeving. Wist je dat een groene tuin veel voordelen heeft? Zo heb je in de zomer minder last van de hitte en zakt water sneller weg bij een hoosbui. Om je op gang te helpen, hebben we de DIY Tuinkalender ontwikkeld. Hierin vind je per maand tips die je op dat moment het beste kunt uitvoeren.

Bekijk hem hieronder per maand, of download de hele kalender voor het voorjaar, zodat je hem kunt printen en op de koelkast kunt hangen. In augustus komt de najaarskalender online!

levende tuin

April

BZZZ… Een levende tuin zoemt! Zorg er in april voor dat de bijen een goed maaltje en een fijne schuilplek hebben. Wist je dat bijen een belangrijke rol spelen in ons ecosysteem? Ze bestuiven bijvoorbeeld alle mooie bloemen, maar ook de groenten die wij eten.

Ga deze maand aan de slag met:

Nationale Postcode Loterij

Bijen tellen

Doe mee aan de Nationale Bijentelling. Pak een half uurtje de tijd en tel er op los in je tuin. Hoe meer we weten over bijen, hoe beter we ze kunnen helpen! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de website van de bijentelling lees je stap voor stap hoe je de 16 bijensoorten herkent die je in je tuin kunt tegenkomen.

Maak je eigen insectenhotel

Bloemen zaaien en insectenhotel ophangen

Welke bloemen heb je in maart uitgekozen om te zaaien? Tijd om dat nu te doen! Maak de grond een beetje rul en strooi hierover de zaadjes. Nu is het wachten tot ze uitkomen. Wilde bijen en andere insecten vinden die bloemen heerlijk en vinden het fijn om een beschutte plek te hebben. Een insectenhotel is daar ideaal voor en makkelijk om zelf te maken. Hang hem op in de buurt van jouw mooie bloemen.

 

Compostbak

Wat doe jij met de restjes groente die overblijven bij het koken? Start een compostbak of wormenbak. Dit is een slimme én leuke manier om de kringloop klein te houden en je gft-afval om te toveren tot vruchtbare grond om zo gezonde planten, bloemen of groenten te kweken. De compost die wormen maken van jouw etensresten, kun je later gebruiken als voeding voor je planten.

voorzaaien

Voorzaaien voor moestuin

Wil je je eigen groente kweken dit jaar? Dan is nu het laatste moment om voor te zaaien. Zo kun je in mei de jonge plantjes in de volle grond zetten. Tomaten zijn makkelijke planten om mee te beginnen!