Natuur in de zorg

 

Natuur is gezond! Het is goed voor de ontwikkeling, verhoogt geluk en vermindert stress. Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van natuur op de gezondheid. Helaas is de afstand tussen mens en natuur nog nooit zo groot geweest als nu. IVN wil deze afstand verkleinen door jong en oud vaker in contact te brengen met de natuur. In Flevoland doen we dat met onder andere de IVN natuurkoffer.

Groen is van levensbelang

Groen is letterlijk van levensbelang voor mensen. In een groene omgeving zijn mensen niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Wanneer er groen in en rondom verzorgingshuizen, ziekenhuizen en overige klinieken aanwezig is, heeft dat een positief effect op het herstel en de gemoedstoestand van patiënten. Ook het algehele welzijn van patiënten, medewerkers en bezoekers gaat erop vooruit.

Voordelen van groen in de zorg

  • Planten in ziekenhuizen en instellingen zuiveren de lucht en verminderen concentraties CO2 en vluchtige organische stoffen. Dat is frisser en gezonder.
  • Groen zorgt voor een aantrekkelijkere omgeving en afwisseling, wat afleidt van pijn en stress.
  • Doordat binnenplanten vocht verdampen, maken ze de lucht minder droog. Dit resulteert in minder hoofdpijn.
  • Als de omgeving groener is, gaan mensen meer naar buiten en zijn ze actiever. Zelfs hoogbejaarden en ambulante patiënten.
Natuurkoffer

Aanbod

lores_natuurkoffer_robert_lagendijk 2721

Natuurkoffer

De natuur beleven, zonder daarvoor de deur uit te moeten. Vrijwilligers van IVN trekken met deze koffer langs zorgcentra in Flevoland om de zintuigen van ouderen te prikkelen.

Beleefpad

Beleefpad

Buiten zijn leidt tot beweging en nodigt uit tot een gesprek. Met een IVN Beleefpad ontdek je waar je naartoe kunt met bewoners van zorginstellingen.

Meer over natuur en gezondheid

De natuur doet ons goed

Of het nou lente is, zomer, herfst of winter: iedereen kent het heerlijke gevoel dat je overhoudt na een wandeling in het bos, zonnebaden in het park of uitwaaien op het strand. In de natuur voel je je meer ontspannen. Je voelt je lekkerder in je lijf. Je hebt meer energie. Kortom: de natuur doet ons goed.

Natuur als medisch advies

Driekwart (76%) van de Nederlanders vindt dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, als is aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS NIPO) in opdracht van IVN Natuureducatie.

Natuur en positieve gezondheid

Gezondheid is meer dan ziek zijn en niet ziek zijn, alles om je heen draagt daaraan bij. Factoren als vrienden en familie, sporten en natuur spelen mee om je wat gezonder te laten voelen. Wandelen in de natuur doet een bijdrage aan de positieve gezondheid.