In het basisonderwijs en op de kinderopvang

IVN Flevoland droomt van kinderen die op school buiten les krijgen en in hun vrije tijd naar buiten gaan, zodat ze opgroeien tot natuurbewuste en betrokken volwassenen. Leren in, van en met de natuur wordt de norm voor alle kinderen in Flevoland.

Samen met het basisonderwijs en de kinderopvang werkt IVN Flevoland aan een (be)leefwereld waar contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is, zodat ze spelenderwijs een band opbouwen met de natuur. Thuis, in de buurt, op school en in de kinderopvang.

Voor het basisonderwijsAan de slag met de natuur binnen het basisonderwijs? IVN biedt divers aanbod en tips.

Voor de kinderopvang Meer doen in of voor de natuur? Laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden.

13._o.v.v_koningin_emmaschool_door_de_makers_van_de_ouders_van_nu

Voor basisonderwijs

Op school aan de slag met natuureducatie? Zo ontdekken kinderen zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind en goed voor de natuur! In Flevoland doen we dat onder andere door natuur-en duurzaamheidseducatie in de gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde, groene en gezonde schoolpleinen en Tiny Forests. Snelle inspiratie nodig voor de invulling van jouw schooljaar? Download dan de activiteitenkalender.

Leerkrachtentraining

Buitenles is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Buiten kun je aan de slag met lessen over de natuur. Maar wist je dat het (groene) schoolplein ook uitermate geschikt is voor een taal- en/of rekenles? Graag nemen we het leerkrachtenteam mee in het geven van een buitenles tijdens de training “Van binnenles naar buitenles”.

Ontdek meer

Kind & Natuur Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en de leukste tips over Natuur- en Duurzaamheidseducatie in Flevoland.

Meld je aan

Aanbod basisonderwijs

Natuur- en duurzaamheidseducatie Flevoland

Dit is de platformpagina voor alle Flevolandse basisscholen en BSO’s in de gemeenten die het NDE-scholennetwerk ondersteunen.

img_6173_0

Revolutie Groene en Gezonde Pleinen

Op een groen en gezond schoolplein krijgen leerlingen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een groen schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert kinderen over het belang van de natuur.

ivn_tinyforest_rechtenvrij_5_small

Stappenplan groen schoolplein Flevoland

Op een groen en gezond schoolplein krijgen leerlingen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving.

Downloadpagina workshop “Naar Buiten” voor kinderopvang

Flevolandse Kinderdirecteuren

Kinderen zijn de toekomst. De keuzes die volwassenen nu maken hebben invloed op hun toekomst. Van kinderen horen wij vaak goede ideeën over natuur en duurzaamheid. Zij weten vaak een grote groep mensen te enthousiasmeren en zijn niet bang om hun plannen te delen.

De groene leerling

Met het project ‘De Groene Leerling’ hebben IVN Flevoland en Landschapsbeheer Flevoland basisschoolleerlingen tijdens hun ‘schoolloopbaan’ mee naar buiten genomen. Om te bewegen, om te spelen, om te leren, maar vooral om hen te betrekken bij het groen in hun omgeving.

Boerderijeducatie Flevoland

Het is tijd om met je laarzen door de klei te stampen en kennis te maken met een van de vele boerderijen die Flevoland rijk is! Ontdek waar groentes vandaan komen, hoe kippen worden gehouden, hoe fruit wordt geoogst en hoe het eten van de boerderij uiteindelijk op je bord komt.

Meer dan 5000 kinderen in Flevoland volgden een natuur- of duurzaamheidsles

Voedseleducatie

Veel kinderen en hun ouders weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Scholen zijn fantastische plekken om kinderen actief in contact te brengen met gezond eten.

Van Zaadje tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Met het project Van Zaadje tot Soep doorlopen Lelystadse kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom soep.

Landelijke campagnes

Naast provinciale activiteiten voor het basisonderwijs zijn er landelijke IVN campagnes. Ieder jaar vieren we de Nationale Buitenlesdag in het voorjaar. We vieren dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven! Tijdens de Slootjesdagen (juni) organiseren IVN-afdelingen in heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant.

Voor de kinderopvang

Op de kinderopvang aan de slag met natuureducatie? Zo ontdekken kinderen zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind en goed voor de natuur! In Flevoland doen we dat onder andere door kinderen op voedselontdekkingstocht te laten gaan en te laten ervaren tijdens landelijke campagnes als Modderdag en Hartje Winter.

Aanbod kinderopvang

Van Zaadje tot Soep

Staan kinderen nog wel genoeg stil bij de oorsprong van hun eten? En hoe leer je (anderen) op een betekenisvolle manier over duurzame en gezonde voeding? Met het project Van Zaadje tot Soep doorlopen Lelystadse kinderen gedurende een jaar elke stap van het proces dat vooraf gaat aan een kom soep.

Kinderopvang in Flevoland op voedselontdekkingstocht

Op voedselontdekkingstocht

Veel kinderen en hun ouders weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Kinderopvangcentra zijn fantastische plekken om kinderen actief in contact te brengen met gezond eten.

Voedselbosjes

IVN heeft als droom om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en dragen we bij aan vergroening van de speelleeromgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

8._canstockphoto_0

Maak je eigen blotevoetenpad

Op een Blotevoetenpad loop je over allerlei verschillende ondergronden zodat je met je blote voeten kunt ervaren hoe zand, water, stenen, houtsnippers, enz. voelt. Het lopen op blote voeten is een leuke, spannende, niet alledaagse ervaring.

ModderDag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. En daarbij mag je vies worden! Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven.

Hartje Winter

Alle kinderopvanglocaties die spelen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen.

Blijf op de hoogte

Wil je graag op de hoogte blijven per mail?

In de nieuwsbrief Onderwijs Flevoland vind je tips om jouw natuureducatie aan te vullen met leskisten, uitjes en aanvullende excursies. Speciaal afgestemd op provincie Flevoland.

Of meld je aan voor de maandelijkse Kind & Natuur nieuwsbrief voor scholen, kinderopvang en natuureducatie organisaties. Met landelijk onderzoek, activiteiten, tips, en meer. Mis niets!